Avem nevoie de tineri care să fie dispuși să-și asume destinul și problemele viitorului, iar Project Based Learning (PBL) este o abordare care îi echipează cu atitudinea și mentalitatea necesare pentru a dezvolta curiozitate, reziliență și perseverență.
Spun cei de la PBLWorks, un program inițiat de Buck Institute for Education, pornit din convingerea că prin abordarea PBL cunoașterea va fi accesibilă cât mai multora.
The Project este podcastul celor de la PBLWorks și unul dintre episoade explică conceptul, audio și text.
Mai jos, câteva idei, în sinteză:
John Dewey este considerat bunicul conceptului – cercetător, educator și susținător al reformelor în educație la începutul secolului XX. Învățăm făcând a spus el, și a susținut că elevii trebuie să experimenteze lumea reală, iar astfel vor învăța și conținut academic.
Abordarea sa a devenit populară în anii ’20-30 în SUA și Europa și a prins avânt în anii ’60 odată cu metodele progresiste de predare și învățare. Termenul de PBL s-a conturat prin anii ’80 și este rudă apropiată cu problem based learning, o metodă inițiată de școlile medicale.
Problem based learning este o abordare construită în jurul unei dificultăți, a unei situații ce necesită rezolvare. În project based learning poate fi o problemă la care căutăm soluții, dar poate fi și un produs/serviciu sau o situație din viața reală pentru care căutăm variante de explorare și adresare.
Project Based Learning este o categorie cumva mai largă, mai deschisă către oportunități și alternative, dar ambele au la bază, de fapt, abordarea bazată pe explorare de întrebări și răspunsuri, care uneori ne oferă soluții, iar alteori ne prezintă alte întrebări și drumuri de explorat.
Vorbesc și despre cât de răspândită este practica PBL și de ce se evită implementarea acestei tehnici.
Indiciu: pentru că școlile publice, peste tot în lume, pregătesc copiii pentru examene standard, iar profesorii au nevoie de o altă abordare, pentru care nu sunt instruiți.
În plus, statisticile demonstrează că abordarea PBL ajută semnificativ grupurile de copii defavorizate, căci prin PBL practicăm incluziunea și cooperarea, aspecte marginalizate, cel puțin, în sistemul standard.
Mai multe despre demersurile PBLWorks aici, iar mai jos o discuție despre predare versus învățare – o temă de bază pentru cei care practică educația altfel decât la școala standard, ce înseamnă învățare în context, despre conștientizare și ce nevoi au părinții astfel încât să poată oferi copiilor îndrumarea necesară (inclusiv capacitatea de a oferi libertate copiilor).