Despre învățarea pe bază de proiect

Învățarea pe bază de proiect (project based learning) are efecte pozitive în studiul științelor, dar și în dezvoltarea de abilități sociale și emoționale, pentru copiii cu vârste asociate școlii elementare. 

Este concluzia unui studiu desfășurat de Lucas Education Research asupra efectelor pe care le are abordarea multi-disciplinară în studiul științelor pentru copiii de vârste mici, programe cunoscute ca Multiple Literacies in Project-Based Learning (ML-PBL).

Cercetătorii și profesorii implicați în dezvoltarea acestui model au dorit să transforme lecțiile dedicate studiului științelor din medii în care copiii sunt expuși la  informații neconectate între ele și memorează proceduri către contexte și situații în care este nevoie să lege idei și practici din mai multe discipline pentru a da sens analizei și proiectului în care sunt implicați.

În abordarea interdisciplinară este nevoie de capacități lingvistice, de exprimare, informații din matematică sau alte științe exacte, dar sunt necesare și abilități ce țin de relaționarea socială și controlul emoțiilor. Întrebări ce adresează probleme reale din lumea înconjurătoare, dar și întrebări despre fenomene științifice complexe sunt cele care ghidează procesul de învățare și în jurul cărora experimentul este construit practic.    

Rezultate

Mai multe teste efectuate de cercetători de la Michigan State University și de la The University of Michigan pentru a proba eficacitatea abordării au evidențiat faptul că elevii incluși în programele ML- PBL au înregistrat rezultate mult mai bune decât cei care au studiat conform practicilor tradiționale, după metodele standard.

Parte din cercetare a inclus și analiza abilităților de citire, iar raportul a arătat efecte benefice și din acest punct de vedere în favoarea celor incluși în grupul ML-PBL.
Un alt aspect pozitiv a fost evidențiat în ceea ce privește abilitățile de dezvoltare emoțională și socială: reflecția, introspecția și colaborarea au fost constant evidențiate în felul în care copiii din programele programele ML-PBL au interacționat.

Sunt puține programe destinate studiului științelor care să adreseze aspectele pe care le include abordarea ML-PBL, iar cercetările în această zonă nu s-au efectuat cu tehnici atât de riguroase. În acest tip de program, profesorii/tutorii au creat contexte de studiu cu aplicabilitate în viața reală. 
Este important de menționat ca abordarea interdisciplinară a generat îmbunătățiri în performanța tuturor elevilor implicați, din punct de vedere al asimilării de cunoștințe.

Acest progres, înregistrat la copii cu grade diferite de abilități de citire, este remarcabil, pentru că demonstrează că învățarea pe bază de proiect, susținută cu ghidaj profesional este eficientă pentru toți copiii.

În plus, faptul că rezultatele s-au verificat în medii diferite – etnic, rasial, regiuni și familii cu venituri variate – confirmă faptul că abordarea funcționează și este benefică pentru toate tipurile de copii.   

Colaborarea și introspecția

Sunt indicatori că învățarea eficientă (cea care rămâne și se internalizează) sunt esențiale în procesul pe bază de proiect. Colaborarea este o caracteristică de bază în programele ML-PBL și subliniază cât de mult contează că elevilor li se permite implicarea în experiențe ce oferă oportunități egale de manifestare și de învățare.

Reflecția/introspecția în procesul de colaborare și lucru împreună ajută copiii să învețe cum să internalizeze și să interpreteze feedback de la ceilalți. Astfel, introspecția facilitează creșterea și ajută elevii să dezvolte abilități de auto-control, care îi ajută să fie rezilienți în timp și să persevereze în ciuda dificultăților.     

Programele ML – PBL

Înseamnă o abordare complexă și cuprinzătoare privind studiul științelor și combină o metodă de studiu interdisciplinară, bazată pe proiect și atitudine hands-on cu o preocupare pentru pregătirea de calitate a profesorilor și tutorilor, la standarde care să permită susținerea în practică a unor astfel de programe.

Curicula adresată prin programele ML-PBL are ca scop să stârnească curiozitatea copiilor despre lumea înconjurătoare, să-și aleagă interesele sau activitățile care li se par interesante pentru viața lor și să-i susțină pe măsură ce rezolvă probleme din viața reală. 

Astfel de programe dezvoltă asimilarea de cunoștințe și informații din științe cu aplicabilitate reală, le dezvoltă abilitățile de matematică și capacitatea de a citi, înțelege și povesti.
Copiii de vârste mici care participă la programe ML-PBL lucrează la proiecte pe tot parcursul anului și își pun întrebări de genul:

  • de ce vedem atâtea veverițe, dar nu găsim niciun dinozaur?
  • cum putem crea și produce jucării haioase care se mișcă, și pe care le-ar putea construi și alți copii?
  • cum am putea ajuta păsările din parcul școlii să crească și să se dezvolte?
  • cum putem proiecta grădini pentru comunitatea noastră, în care să creștem plante și alimente?     

Lucas Education Research desfășoară cercetări în domeniul educației și pune accent pe nevoile actuale ale profesorilor, tutorilor și copiilor, pentru o lume în continuă schimbare.
Raportul de mai sus este disponibil aici, iar mai multe cercetări despre programele ML-PBL găsiți aici.  

Foto credit Unsplash.com

Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *