Learning is the new skill. Imagination, creation and asking new questions are at its core.
Sugata Mitra

Educație sub formă de proiect.

Începem prin „de-schooling”… adică eliberarea de temeri, nesiguranțe, scheme mentale și măști deprinse în școala standard.
Facem asta prin joc și interacțiune, vă încurajăm să „greșiți” și așteptăm, cu răbdare, momentul “deschiderii” fiecărui copil, suntem acolo atunci când este nevoie sau, dimpotrivă, ne îndepărtăm și acordăm spațiul personal necesar fiecăruia.

Este dificil să încadrăm așa ceva la categoria “cursuri”.
Odată cu “vindecarea” abordăm diverse teme – utile, mai târziu, fie că traseul educațional include sau nu examene.

În CEREHARD vă configurați propriul traseu educațional, iar învățarea se face natural, conform bioritmului copilului, în funcție de pasiuni și curiozități, pe bază de proiect.

Fiecare proiect include mai multe activități, cât mai interdisciplinare cu putință.
Folosim platforme educaționale, iar activitățile se desfășoară în centre CEREHARD sau alte centre de învățare, online și offline, cu frecvență zilnică sau ocazională.

 

Alternativă educațională, cu repere în curicula britanică

CEREHARD este acreditată ca British curriculum school din 2020, conform inspecției și evaluării Penta International. Penta este o agenție de acreditare și inspecție din UK, care activează de 25 de ani în Marea Britanie și în școli din întreaga lume, inclusiv Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și America de Sud. Penta este un partener constant și ne însoțește în diverse moduri: vizite, evaluări formale sau non-formale și ori de câte ori avem nevoie de sprijinul lor.

Tot din 2020, suntem unul dintre cei zece membri fondatori ai International Council Education Otherwise Than At School – ICEOTAS, ce-și propune să promoveze și să susțină eforturile de recunoaștere a alternativelor educaționale la nivel internațional, iar Adriana Brăescu este parte din Advisory Panel.

Nu, mulțumesc.

Libertatea copiilor de a spune “nu, mulțumesc” la lucrurile care nu-i interesează este, pe scurt, esența alternativelor educaționale, indiferent de formă. Afilierea noastră la organizații și asociații educaționale internaționale ce susțin educația și învățarea în forme alternative este felul nostru de a spune școlii standard “nu, mulțumim”.

Despre dreptul la educație liberă se vorbește în toate colțurile lumii, mai puțin la noi, desigur. Însă, acest drept este recunoscut la nivel internațional, iar demersurile locale oferă copiilor de astăzi șansa de a deveni adulții de mâine, în termenii în care aceștia își doresc.

The Alliance for Self-Directed Education (ASDE)

ASDE s-a dedicat scopului de a crește accesul educației auto-dirijate ca formă de a trăi și învăța. Apreciază forța și entuziasmul tinerilor și consideră adultification ca fiind un fenomen nociv în societățile moderne, din care copiii au doar de pierdut. Susțin drepturile tinerilor, iar dreptul de a-și alege felul în care se educă și învață este considerat fundamental pentru lumea de astăzi.  

Cred, de asemenea, în puterea comunității pentru ca educația și învățarea auto-dirijată să devină o mișcare globală, pe care și-o doresc mulți dintre noi, dar mai ales copiii noștri.
Ce înseamnă educația auto-dirijată? – în concepția ASDE.

European Democratic Education Community - EUDEC

EUDEC susține educația democratică, prin care copiii au dreptul să-și facă propriile alegeri în ceea ce privește învățarea, dar și alte arii ale vieții cotidiene. Sunt încurajați să-și asume alegeri și decizii, dar în același timp să respecte și alegerile celorlalți. 

Educația democratică se aplică pentru învățăceii de toate vârstele și în orice medii de învățare. Susține nevoile copilului, ale comunității și ale societății, prin dezvoltarea de abilități colaborative, orientate către rezolvare de probleme și gândire critică, creativă și inovativă. Exact ceea ce lumea în continuă schimbare are nevoie.
Mai multe despre educația democratică din Europa găsiți aici.

AERO - Join the education revolution

Misiunea AERO – Alternative Education Resource Organization – de peste 30 de ani, este să tragă un semnal de alarmă asupra educației auto-dirijate și susține alternativele educaționale din toate colțurile lumii. 

Educația este un subiect critic peste tot în lume. Este, de asemenea, unul dintre pilonii construcției unei societăți sustenabile, motiv pentru care conversațiile și dezbaterile din cadrul Conferințelor AERO sunt interactive și facilitează accesul tuturor celor interesați de felul în care învață copiii noștri. La ediția din 2021, am povestit cum andragogia și heutagogia înlocuiesc pedagogia, iar învățarea auto-dirijată este ghidată de adulți cu rol de catalizatori și facilitatori (nu profesori sau pedagogi). În 2022, am povestit despre EOTAS în România. 

Convingerea noastră

Implicați copiii în toate proiectele familiei: de la treburile zilnice până la deciziile fundamentale.
Li se dezvoltă responsabilitatea și gândirea critică.

01

Educație personalizată

Mentori și facilitatori care se ocupă de copii, arii de activitate și centre de învățare.

Detalii
02

Parcurs orientativ

Sistemul britanic de educație funcționează după niveluri de vârstă, detaliate pe discipline și etape de dezvoltare (keystages).

Programa britanică
03

Platforme educaționale

Ca sprijin pentru parcurgerea programei britanice, există mai multe platforme educaționale.

Află mai multe
04

Criterii de evaluare

Copiii Cereharzi beneficiază de aceleași drepturi ca orice cursant sau absolvent de școală britanică internațională.

Recunoaștere
Locul de joacă al părinților

Educație altfel și pentru părinți

Demolăm mituri și ne reconstruim odată cu copiii noștri.