Clarificări

Dragi părinți,

Revenim cu clarificări legate de acronimele folosite în sistemul educațional britanic, după care ne ghidăm, în speranța că întrebarile dumneavoastră legate de acest subiect își vor găsi răspuns.

Termenul oficial folosit în sistemul educațional UK pentru școli este de British Curriculum School (BCS), nu de IBS (International British School). BCS este definit de agenția PENTA cu standarde clare. PENTA a decis că suntem BCS și ne-a înmânat certificatul care ne permite să funcționăm legal și pe teritoriul României. IBS este inclusă în BCS.

CEREHARD-IBS (CEREHARD International British School) este o denumire pe care școala a avut-o din anul 2017 până în vara lui 2020, când ni s-a transmis certificatul de acreditare și data de la care a devenit CEREHARD BCS.

Pentru emiterea certificatului de acreditare, în anul 2017 am abordat agenția PENTA, una din agențiile acreditate de UK pentru inspectarea școlilor britanice din afara UK în vederea serviciilor de acreditare a unui centru pentru elevi ce studiază având la bază programe de homeschooling/unschooling.
În baza solicitării noastre și ca urmare a analizei efectuate de PENTA cu privire la sistemul propus de CEREHARD, pe 1 ianuarie 2018 a fost emis certificatul care confirmă faptul că CEREHARD este o școală în curs de acreditare de Penta International, entitate autorizată de guvernul UK să inspecteze în vederea acreditării școlile din afara UK.

Pe 2 octombrie 2019 a fost emis de Penta International al doilea certificat, care atestă faptul că CEREHARD este școală candidat pentru inspecția Penta BSO. În baza celor două certificate, CEREHARD era prezentat ca proiect-pilot educațional româno-britanic în curs de acreditare ca IBS (International British School) de tip EOTAS (Education Otherwise Than At School).

Inspecția finală a avut loc în februarie 2020 și s-a finalizat cu emiterea certificatului de acreditare a CEREHARD ca BSC. Între momentul inspecției, finalizată cu succes, PENTA comunicând faptul că procesul se va finaliza cu emiterea acreditării și momentul emiterii certificatului din 14.03.2020, CEREHARD a fost prezentat ca proiect-pilot educațional româno-britanic acreditat ca IBS de tip EOTAS.

PENTA a decis, informând și guvernul UK, că va schimba încadrarea noastră la EOTAS și că va propune un alt tip de inspecție, care nu a mai existat până acum, dedicată exclusiv acestei alternative educaționale: suntem prima școală din lume pentru care se creionează o inspecție dedicată.

În baza celor prezentate mai sus am putut funcționa ca școală internațională în perioada 2018-2020, documentele emise de CEREHARD au fost acceptate atât pentru renunțarea la sistemul de învățământ românesc, cât și la reîntoarcerea în sistem, continuând să funcționăm astfel și după primirea acreditării. 

Copiii înscriși în CEREHARD urmează un parcurs educațional propriu, pe programă britanică. În situația în care se decide reîntoarcerea în sistemul național de învățământ, acest lucru este posibil ca în cazul oricărei alte școli internaționale, în baza unei cereri și a parcurgerii unui proces de evaluare, conform ROFUIP, Regulament – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, detalii și aici

Reiau mesajul transmis de Dr. Mark Evans, Chief Inspector Penta International:

International British School nu este un termen juridic. British Curriculum School este definit de Penta, cu standarde clare. British School Overseas (BSO) este redactată de guvernul UK și aplicată de Penta. ICEOTAS (International Council of Education Otherwise Than At School) este echivalentul BSO pentru toate instituțiile EOTAS. În această perioadă, guvernele au demarat procedurile de recunoaștere a acestei alternative educaționale și de semnare a protocoalelor cu ICEOTAS.

Din luna mai 2020 organizăm întâlniri bilunare cu părinții Cereharzi, iar tema diferitelor tipuri de școli și acreditări a fost adresată constant.
Din respect pentru cei care nu ați putut participa la întâlnirea din 14 martie, vă anunțăm că vom organiza o nouă prezentare cu aceeași temă, în data de 28 martie, ora 18.

Vă rugăm să trimiteți întrebările pe mail, le centralizăm și vă răspundem din nou la întâlnire. Anunțăm pe platforma părinților link de înscriere și vă rugăm să vă înregistrați pentru a asigura acces tuturor celor interesați.

În cazul în care la întâlnirea propusă, îndoielile cu privire la legalitatea CEREHARD nu sunt lămurite, vom găsi o soluție pentru rezolvarea amiabilă a situației. Rugăm pe toți cei care au transmis solicitări oficiale să considere acest comunicat ca fiind primul răspuns, având în vedere că adresează multe din întrebările transmise, cu precizarea că vom reveni cu răspuns individual pentru fiecare cerere primită.

Mulțumim pentru înțelegere și răbdare și vă reiterăm invitația de a vă implica în comunitate. Apreciem orice sprijin în administrare.

Adriana Brăescu, Fondator Asociația Re-Design și CEREHARD. 

COMMENTS

Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *