(Centrul de Resurse pentru Educație Holistă al Asociației Re-Design)

Asociația Re-Design susține schimbarea de paradigmă în educație prin conceptul propriu de educație holistă – proiecte inter-, intra-, trans-, multidisciplinare, într-o abordare personalizată. Activitățile din cadrul fiecărui proiect se adresează tuturor vârstelor. Toți cei înscriși lucrează / învață împreună, în ritmul propriu, aleg ceea ce îi atrage, se odihnesc când doresc, pot apela la un facilitator / mentor atunci când au nevoie. Învățarea este itinerantă – participanții pot „migra” de la un nucleu de învățare la altul, oprindu-se acolo unde interesul lor este maxim. Trainerii / mentorii / facilitatorii, sunt specialiști în diverse domenii dar și polimați.

Am demarat, în 2017, acreditarea ca IBS (International British School) cu ajutorul PENTA (agenția britanică de acreditare care răspunde de școlile britanice din Europa de Est, Emirate și Orientul îndepărtat). În acest moment, suntem proiect-pilot româno-britanic de tip EOTAS (education other than at school), adică un demers unicat. Acreditarea vizează:

 1. CEREHARD – cu cele 3 departamente:
  • un-schooling – educație liberă, pe concepte care acoperă și programa britanică;
  • home-schooling – educație în familie, după programa britanică;
  • frecvență zilnică – școală de tip democratic, educație liberă, cu atingerea competențelor din programa britanică.
   • Toate cele 3 departamente folosesc și educația online.

2. metoda holistă de educație, „marca” Re-Design.

Până la elaborarea evaluărilor proprii, vom apela la certificări britanice de tip Cambridge / Pearson / Oxford (cele mai cunoscute companii din domeniul produselor dedicate învățării și evaluării).

Centrul de Resurse Educaționale al Asociației Re-Design și-a început activitatea oficial în 15 noiembrie 2017. Cursanții și absolvenții CEREHARD beneficiază de aceleași drepturi ca orice cursant sau absolvent de școală britanică internațională. 

Taxe:

 • home / unschooling – 300 euro / an / familie.
 • frecvența zilnică:
  • o lună – 300 euro
  • 3 luni – 850 euro
  • 6 luni – 1600 euro
  • 12 luni – 3000 euro

În cazul în care, din varii motive, cursanții care au ales frecvența zilnică nu pot fi prezenți, se pot conecta online sau pot vizualiza înregistrarea activităților.

Pentru activitățile ocazionale la centru, costul este de 20 euro / oră, la care se adaugă prețul chiriei (în funcție de spațiul în care se desfășoară activitatea). Costul total (trainer + chirie) se împarte la numărul de participanți (maximum 6 copii). Dacă activitățile au loc în afara spațiului închiriat, se plătește doar trainerul (20 euro / ora).

Unitatea de bază a învățării în acest model educațional este proiectul, fiecare proiect include mai multe activități care se fac, toate, prin rotație. Fiecare cursant (părinte și/sau copil) parcurge, timp de cca 4-5 ore / zi, mai multe activități, într-o manieră PERSONALIZATĂ. Toate activitățile acoperă ȘI curriculum-ul britanic, dar sunt furnizate în ritmul și după posibilitățile fiecărui copil, atât în română cât și în engleză. Intervalul de timp alocat zilnic cuprinde și perioadele de odihnă / relaxare. Când vremea ne permite, ne desfășurăm activitățile în parcul Tineretului / delta Văcărești.

Până la 14 ani, testările Cambridge / Pearson / Oxford NU sunt obligatorii. Trainerii / mentorii / facilitatorii care lucrează cu copiii fac așa-numita „evaluare permanentă”, în timpul activităților. De două ori pe an, agenția britanică de acreditare ne va vizita pentru a face propria evaluare, care decurge pe bază de interviu, prezentare de proiecte, dialoguri cu copiii.

Criteriile în evaluarea copiilor sunt:

 1. Numeracy (capacitatea de a folosi numere, date);
 2. Literacy (capacitatea de a citi, înțelege, povesti);
 3. ICT (information & computer technology);
 4. Vocational Education (diversele talente și manifestarea lor);
 5. Appropriate Personal and Social Development (dezvoltarea individuală și socială).

În ce privește Centrul de Resurse pentru Educație Holistă al Re-Design, criteriile urmărite sunt:

 1. Social, spiritual, cultural and emotional welfare (dezvoltare socială, culturală și spirituală la nivel de comunitate administrată);
 2. Education plan tailored to the individual needs and abilities of the child (planul educațional personalizat pentru fiecare copil);
 3. Outcomes (rezultate)
 4. Vision, leadership & management (viziune, leadership și management)

Pentru cei care doresc, programa britanică poate fi descărcată de aici: http://www.cambridgeinternational.org/

De aici se pot descărca manuale Cambridge – https://www.gceguide.com/e-books/

Testările de tip Cambridge / Pearson / Oxford se fac la cerere și contra-cost în centrele dedicate, iar cei testați primesc certificate de competență britanice (conform tabelului de mai jos).

Slide11

contract