Cum este educația altfel?

Deși pare un concept elitist, care se adresează doar celor care „își permit”, EOTAS = education otherwise than at school = educație altfel decât la școala a devenit o alternativă accesibilă tot mai multor părinți, mai ales celor care lucrează de acasă.

Se pare că din ce în ce mai mulți aleg această variantă, nu numai pentru că le permite să fie mai aproape de proprii copii dar contribuie direct și reciproc la creșterea și dezvoltarea atât a copiilor cât și a părinților.

Sunt tot mai multe cazurile în care un părinte are competențele necesare și disponibilitatea de a deveni și mentorul propriului copil. Ba chiar s-au dezvoltat mici comunități în care părinții „fac cu schimbul” pe diverse domenii, ajutându-se între ei și contribuind, astfel, la educarea copiilor respectivei comunități.

În final, punând în balanță cheltuielile cu meditațiile din sistemul public și cele din EOTAS, avantajul este clar spre cel din urmă. Nu numai că sunt mai mici, în total, dar reprezintă o investiție într-un proces educațional sănătos, cu finalitate recunoscută oriunde în lume – certificatele Cambridge de tip IGCSE și AS/A sunt valabile peste tot.

EOTAS se poate face în n variante – de la frecvență zilnică, în micro-comunitățile CEREHARD, până la unschooling.

Pentru a accesa, apoi, diverse instituții de învățământ superior, copiii pot susține examene Cambridge (IGCSE, AS / A) sau SAT & GED – în funcție de cerințele fiecărei instituții vizate. Cei care doresc să se înscrie la universități din RO, procedează ca orice elev de la o școală din afara RO – își echivalează studiile: 2 A levels sau SAT + GED echivalează bacalaureatul din RO. Detalii despre echivalare găsiți pe site-ul CNRED.

Atât în cazul celor care optează pentru educația de tip holist, cât și al celor care doresc educație după standarde clasice, Cluj Study Centre oferă pregătire pentru susținerea testelor de tip IGCSE, A/AS, utile pentru înscrierea la majoritatea universităților de prestigiu din toată lumea.

Aceste teste nu sunt obligatorii – tot mai multe universități s-au deschis către cei educați în afara școlii de tip industrial, interviul și portofoliul candidatului fiind absolut suficiente pentru admiterea la facultatea dorită.

Tipuri de trasee educaționale:

  • frecvență zilnică, în centrele CEREHARD. Aici se desfășoară diverse proiecte, pe vârste și/sau pe interese, cu ajutorul trainerilor din centrele respective. Evaluarea decurge informal și permanent.
  • frecvență ocazională, în centrele CEREHARD, în funcție de interesele copilului, de compatibilitatea cu grupul și cu trainerul. Se coroborează cu prezența la alte activități din afara centrelor CEREHARD.
  • home-schooling – program de învățare online în cadrul unei clase virtuale, cu profesori, manuale, evaluări standard periodice.
  • un-schooling / no-schooling, adică adaptarea totală la nevoile și cerințele copilului, fără parcurgerea cu strictețe a unei programe, sau a unui program. Copilul este cel care îndrumă trainerul, învățarea se face prin experimentare directă și permanentă.

Pentru toate aceste trasee, reperul este programa UK, iar părinții și copiii au ca sprijin platforme educaționale pe mai multe arii curriculare.

Sistemul britanic nu este pe clase, ci pe vârste. Nu există corigenți și nici repetenți.
Într-o grupă de aceeași vârstă putem întâlni copii cu niveluri foarte diferite, fiecăruia ne adresăm personalizat, în funcție de interese și disponibilitate.

Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *