Whatever an education is, it should make you a unique individual, not a conformist.
John Taylor Gatto

Educația altfel nu se potrivește oricui.

PE GÂNDURI

Ajungi aici doar când ești pregătit, spune Adriana.
Când te-ai eliberat de frică.
Altminteri, dacă te alături prea devreme, ajungi să fugi îngrozit.

Este extrem de greu să ieși din tiparele cu care te-ai obișnuit, ajungi să ceri de la CEREHARD să fie ca școala standard, ceea ce nu vom fi niciodată.

Citeste mai mult

Învățarea nu are loc cu sufletul la gură, disperat să nu greșești.

Ce înseamnă educație altfel?

După cum ne-a mărturisit un părinte Cerehard: chiar dacă de la distanță pare dolce far niente, de fapt implică mai multă repsonsabilitate din partea copilului – alege singur materiile, alege ritmul de învățare, alege când e gata pentru examene, alege un scenariu de viitor.
Dar toate acestea se întâmplă cu sprijinul părinților și al nostru – mentori, tutori și membri Cereharzi.

Un aspect foarte important este procesul de de-schooling. La transferul dintr-un sistem standard, atât copilul cât și părinții au nevoie de o perioadă de timp în care să se detașeze de modelul din care au venit. Cu cât copilul este mai mare, cu atât perioada respectivă este mai lungă. Reflexele se vindecă greu, reașezarea pe o nouă paradigmă este, uneori, dureroasă. Cum știm că este momentul să căutăm o alternativă educațională pentru copil?

Singura „rețetă” este încrederea pe care o dezvoltați unii în alții și pe care e posibil să o fi pierdut. Dar se poate recâștiga.

Care sunt variantele de EOTAS?

Educația altfel se face în multe variante – online și offline, cu frecvență zilnică sau ocazională în micro-comunitățile CEREHARD sau alte centre de învățare, prin homeschooling și unschooling.

Pentru a urma cursuri de învățământ superior, copiii pot susține examene Cambridge (IGCSE, AS/A) sau SAT & GED, în funcție de cerințele fiecărei instituții vizate. Cei care doresc să se înscrie la universități din România, procedează ca orice elev de la o școală din afara țării: își echivalează studiile (2 A levels sau SAT + GED echivalează bacalaureatul din România).

Detalii despre echivalare găsiți pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Ce este educația holistă?

În română se traduce cu “educație completă” sau “întreagă”. Whole – de unde vine termenul “holist” înseamnă întreg. Acest întreg este mai mult/altceva decât suma părților, așa cum organismul uman este mai mult/altceva decât suma organelor care îl compun, datorită interacțiunilor dintre ele.

Holismul este o atitudine mentală – privești ceva din toate unghiurile posibile, iar educația holistă se face prin proiecte interdisciplinare. Află mai multe despre educația holistă.

Școală clasică sau industrială?

Odată cu declanșarea pandemiei de SARS-CoV-2, au început și recomandările specialiștilor despre cum să ne ducem viața alături de proprii copii, care nu mai merg la școală.
Vă propun și varianta mea, de mamă de copii neșcoliți (dar educați) și de promotor al alternativei EOTAS, adică orice altă variantă în afara școlii considerate, eronat, clasice.

 De ce eronat? Pentru că școala clasică este cea din vremea înțelepților antici.

Cum învață copiii în alternativele educaționale?

Cuvintele magice par să fie “învățare independentă”. Dar adevărul este că această independență are mai mult de-a face cu înțelegerea adulților, decât cum gestionează copilul materiale sau informații. 

În cercurile de educație alternativă se vorbește mult despre învățarea independentă și auto-dirijată. Pentru cei din exterior pare ceva magic.
Copii care se trezesc dimineața motivați și capabili să-și gestioneze singuri procesul de învățare și educare, fără ajutorul adulților?
Pare ireal și chiar este.

Ni se potrivește CEREHARD?

Deși pare un concept elitist, care se adresează doar celor care „își permit”, EOTAS – Education Otherwise Than At (Standard) School – educația altfel decât la școala (standard) a devenit o alternativă accesibilă tot mai multor părinți.

Nu numai pentru că le permite să fie mai aproape de propriii copii, dar contribuie direct și reciproc la creșterea și dezvoltarea atât a copiilor, cât și a părinților.
Citiți pe larg cum este educația altfel.

CEREHARD este acreditată?

CEREHARD este acreditată ca British Curriculum School din 2020, după ce a trecut de inspecția PENTA, agenția britanică de acreditare ce răspunde de școlile britanice din Europa de Est, Emirate și Orientul îndepărtat.

Homeschooling versus unschooling

Homeschooling se referă la învățarea, școlirea acasă de către părinți, mentori sau tutori profesioniști, în locul unei educații standard în școală. Se face, de obicei, după o anumită structură, un program educațional structurat, chiar dacă nu în stilul programei școlare obișnuite.

Unschooling înseamnă educație liberă, în funcție de nevoile copilului. Este învățare fără structură sau metode prestabilite, care se bazează pe cultivarea pasiunilor copilului, pe ritmul său de învățare și pe dorințele lui. Unschoolingul este, în fapt, neșcolirea, însă nu în sensul absenței educației, ci în sensul absenței totale a sistemului.

În ambele variante, rolul părinților este vital, pentru că ei îi ajută pe copii să se descopere, le stimulează curiozitatea, pasiunile și îi pot îndruma. Și, totuși, ce se alege de unschooleri?

Ce este școala sau ce ar trebui să fie?

În trecut, majoritatea oamenilor era analfabetă, obligată să trăiască din muncile câmpului. Convingerea că ştiutorii de carte îşi pot găsi mai uşor de lucru i-a motivat pe unii părinţi să-şi dea copiii la învăţătură. Doar că lumea s-a schimbat radical de atunci, iar schimbările continuă.

Obiectivele învăţării se vor concentra mai ales asupra competenţelor, nu atât a acumulării de cunoştinţe. Învăţarea se va face în funcţie de nevoile şi preferinţele fiecăruia, facilitând evoluţia personală.

Tehnologiile vor fi parte a învăţării, deoarece modelează, schimbă şi fac accesibile noi metode de accesare, înţelegere şi generare de cunoaştere.
Aflați mai multe despre ce va însemna educația și învățarea în viitor.

Ce este deschooling?

Pe scurt, este despre recuperare – revenire la viață, într-un fel, la normalitate. Deși termenul se aplică în special copilului, căci el este cel scos din sistemul standard, confesiunile familiilor ne arată că deșcolarizarea este obligatorie în primul rând pentru părinți.

Pentru că nevoia de structură, organizare de activități, manuale și alte asemenea sunt ale părinților, nu ale copiilor. Ei se adaptează mai repede și mai ușor la noua formă de învățare. Părinții sunt, însă, cei care au nevoie să se decupleze mental de la structura existentă în școala de tip industrial.
Este un timp al ajustării și al reconfigurării cu sine, cu timpul, și cu ce înseamnă să înveți de fapt.

Ca să priviți
cu încredere în viitor.

DECIZIE

Meseriile viitorului sunt altele. Copiii ar trebui pregătiți să se adapteze oricărei situații, la asta ar trebui să contribuie educația: să învețe să gândească și să discearnă, să știe să comunice, să participe și să colaboreze, să înțeleagă diferențele dintre oameni, să găsească soluții.

Să aibă cunoaștere – adică informație internalizată după selectare inteligentă.

Citeste mai mult

Educație personalizată prin "slow learning".

Mentori și facilitatori, centre de învățare

Debbie Stowe, Irene Oproescu – limba engleză
Maia Grosu-Gherasim – drama
Roxana Drăgănoiu și Alexandru Kogut – DigiMathArt, mate prin jocuri, robotică, VR
Ciprian Speranza – filosofie, antropologie, sociologie
Mihaela Stinghe – program Waldorf liber

Pentru examene de tip IGCSE, AS / A Levels și SAT:
AlterEdu Cluj – Matematică, Science, Română, Engleză, Franceză
Julian Hingley – History, English first language, and literature for Cambridge IGCSE and English, sociology at A level.
FilBrit International Academy UK

Cum arată “catalogul” CEREHARD?

În educația sub formă de proiect, “catalogul” în care se încarcă proiectele copiilor este platforma Google Suite for Education. Fiecare copil are propriul lui folder (dosar) cu portofoliu în care părinții încarcă ceea ce lucrează copilul.

Unii copii se filmează interpretând la instrumente sau cântând. Alții, care au și canale de youtube, ne trimit link la acele canale, desene, expoziții, storytelling, proiecte…. tot ce considerați util și din care ne putem forma o imagine a activităților zilnice.

Rezultate primite de la Khan Academy, EdX, Coursera, Brilliant, SkillShare, Mozaweb, Audible,  Curiosity, Bitesize etc., eventuale diplome, filme făcute de copii cu activitățile lor, editări, jocuri, aplicații făcute de ei – tot ceea ce ei ar vrea să arate și să împărtășească cu noi.

Indiferent de prezența la evaluări, noi analizăm ce încărcați acolo și putem fi la curent cu evoluția copilului. Dosarul cu portofoliu este accesibil doar familiei și evaluatorilor.

Cum ne înscriem/retragem în/din CEREHARD?

Înscrierea/retragerea în/din CEREHARD se poate face oricând, prin completarea formularului.

Cererea de retragere este calea cea mai simplă de a scoate copiii din sistemul tradițional.

Despre sistemul britanic de învățământ

Sistemul britanic nu este pe clase, ci pe niveluri de vârstă. Până la 14 ani copilul poate să nu dea examene standard, ci doar să participe la evaluări (care NU sunt obligatorii).
De la 14 ani începe pregătirea pentru examenele IGCSE la Engleză, Matematică și Științe, iar de la 16 ani, pregătirea pentru examenele A pe diverse discipline, în funcție de cerințele facultăților la care se înscrie copilul.

Echivalarea studiilor în România

Bacalaureatul românesc se obține cu 2 examene A Levels.

Echivalarea studiilor (clasele I-XII) în vederea reîntoarcerii în sistemul tradițional se realizează de către inspectoratele școlare (ISJ/ISMB), în baza metodologiei specifice (OM 5638/2020 coroborat cu prevederile ROFUIP, actualizat, în special art. 125).

Copiii înscriși în CEREHARD dau examene?

Pe parcursul fiecărui an școlar sunt programate 3 sesiuni de evaluări formale și informale, recomandate, nu impuse, coordonate de PENTA.

După vârsta de 14 ani, există opțiunea examenelor Cambridge pentru obținerea certificatelor IGCSE (Engleză, Matematică, Științe) și A Levels la disciplinele afișate de facultățile la care copiii vor să se înscrie.

În funcție de țara în care vor dori să studieze (inclusiv România), cerințele fiecărei facultăți diferă, deci e necesar să consultați din timp oferta educațională universitară:

Programe Cambridge Pathway;
Examene și certificate Cambridge IGSCE;
Examene Cambridge International AS and A Level subjects.

Platforme educaționale

Fiecare familie își concepe propriul parcurs educațional având ca sprijin pentru parcurgerea programei britanice platformele educaționale de la Khan Academy, EdX, Coursera, Brilliant, SkillShare, Mozaweb, AudibleCuriosity, Bitesize și altele.

Evaluările NU sunt obligatorii

Se desfășoară de mai multe ori pe an, formal și informal, sub supravegherea PENTA și CEREHARD. Cele informale decurg sub formă de interviu, de preferat în engleză, iar cele formale sunt scrise – Engleză, Matematică, Științe.

Până la vârsta de 14 ani, sistemul UK este mult mai adaptat creierului copiilor, de aceea încurajăm participarea la aceste experiențe, care pot „vindeca” de teama de științele exacte prin relaxarea cu care se desfășoară. Abia după vârsta de 14 ani, când scoarța cerebrală dă semne de maturizare, începe pregătirea pentru examenele Cambridge.

În UK, învățarea are loc pe o curbă exponențială, iar la noi este liniară. Evaluările se fac la cerere. Fiecare copil are alocat un dosar digital, unde încarcăm tot ceea ce îl reprezintă pe copil.

Care sunt criteriile de evaluare ale copiilor?

Criteriile din cadrul CEREHARD sunt:

Appropriate Personal și Social Development – dezvoltarea individuală și socială
Literacy – capacitatea de a citi, înțelege, povesti
Vocational Education – diverse talente și manifestarea lor
ICT – information & computer technology
Numeracy – capacitatea de a folosi numere, date

To homeschool or to unschool?

Prin seria de convorbiri cu adolescenții din Cerehard, inițiată de Miruna, vrem să împărtășim experiența și poveștile lor pentru toți cei interesați de felul în care copiii ce urmează o educație altfel decât la școala standard ajung să-și descopere preocupările și drumul.

Veți descoperi niște copii extraordinari – curioși, inovativi, încrezători și foarte “pe picioarele lor”, pentru vârsta afișată în actul de identitate.
Actualizăm periodic cu interviuri pe platforma de streaming.

Este despre responsabilitate.

LIBERTATE

Luați-vă un timp de „respiro” la ieșirea din sistemul standard.
Nu pierdeți nimic, acest timp de reconfigurare vă va fi de folos și vouă, ca părinți, și copiilor, care vor recâștiga încrederea în voi dacă nu-i mai „biciuiți” cu școala.

După exercițiu fizic susținut se recomandă o perioadă de pauză – în acea pauză organismul se reface.
La fel și creierul – are nevoie de internalizare. Dați-vă timp și aveți încredere în copiii voștri.

Citeste mai mult

School in the cloud

Învățarea este în natura noastră

Orice copil este „proiectat” de la natură să învețe. Dacă părinții ar avea încredere în copiii lor, i-ar lăsa să se joace cât mai mult. Pentru copil, jocul este ceva foarte serios, este activitatea din care învață în modul cel mai autentic cu putință scotocind, plin de curiozitate nativă, după toate răspunsurile.

Trasați-le responsabilități tipice vârstei, faceți diverse activități împreună cu ei, acasă și la serviciu. Mulți părinți vor constata că nu știu să răspundă la majoritatea întrebărilor, iar copiii vor căuta singuri răspunsurile și le vor explica și părinților.
Veți constata că se refac legăturile de familie, în deplinul înțeles al conceptului.

Ne întoarcem în sistem. Cum procedăm?

CEREHARD eliberează raport de evaluare pentru copil. NU eliberăm foi matricole. Școala la care se dorește transferul și inspectoratul stabilesc disciplinele la care copilul dă teste pentru echivalare studii, ca în cazul oricărei alte școli internaționale, în baza unei cereri și a parcurgerii unui proces de evaluare, conform ROFUIP, Regulament – cadru de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, detalii și aici.

Cum se face echivalarea în România?

Pentru a putea acoperi un spectru cât mai larg de nevoi educaționale, CEREHARD funcționează ca alternativă de tip EOTAS. Finalitatea studiilor constă fie în înscrierea la o facultate, fie în obținerea unui bacalaureat.
Există și varianta antreprenoriatului – care „funcționează” pe principiul life-long learning și demonstrarea „pe viu” a capacităților dezvoltate prin EOTAS.

Pentru mai multe detalii, consultați CNRED.

Ce acte eliberăm și în ce condiții?

Adeverință de înscriere – eliberată după înscrierea în CEREHARD (completare, semnare contract de ambele părți), rapoarte de evaluare – întocmite după sesiuni de evaluare. Nu eliberăm foi matricole.

La finalul anului contractual NU eliberăm certificate, diplome sau alte tipuri de documente.

Sfaturi pentru tați

Atunci când părinții nu împart aceeași viziune relativ la educația copilului, apar tensiuni în familie. Unii tați pur și simplu nu acceptă sau nu sunt de acord cu beneficiile învățării în libertate, în timp ce pentru alții adaptarea vieții de familie la un asemenea model prezintă provocări.

Pentru cei care nu văd valoarea în învățarea și educația libere, le sugerez să se uite la ei înșiși.
V-ați oprit din învățat doar pentru că ați terminat 12 clase sau facultăți?

Ne stabilim obiective, căutăm resurse, ne documentăm și ne oferim oportunitatea de a căuta și învăța abilități sau cunoștințe noi pentru restul vieții și noi, adulții, dacă suntem preocupați de acest lucru. – pe larg.

Împreună este soluția problemei

CEREHARD nu este școală tradițională. Oferim sprijin și soluții, nu impunem și nu obligăm. Ne bazăm pe curiozitatea naturală a copiilor, pe nevoia lor de a-și egala și depăși părinții – modelele lor. Pentru a se dezvolta, au nevoie de încrederea părinților, de sprijinul lor. Au nevoie să greșească fără a fi certați, să testeze, să probeze, să-și caute ritmul, să se plictisească. Au nevoie de susținere, de înțelegere, de colaborare, nu de „parenting”.

Fiecare copil are ritmul lui, se dezvoltă, are nevoi și capacități diferite și, în virtutea acestor constatări, practicăm conceptele de „clasă flexibilă” și de „educație personalizată”- copilul alege singur activitățile de care este atras, având posibilitatea să-și schimbe opțiunea atunci când dorește.

Descoperiți împreună resursele nelimitate de pe internet, învățați  împreună, discutați, faceți proiecte, rugați-i să vă ajute inclusiv la job – o vor face cu drag, ca să vă demonstreze cât sunt de deștepți și de utili, ca să se bucure că vă mândriți cu ei. Purtați-vă cu ei așa cum v-ar plăcea să se poarte ceilalți cu voi și renunțați la suspiciune.
Și încrederea se învață.

Cum gestionăm libertatea?

Ca părinți, nu suntem obișnuiți cu ideea că prin joacă copiii învață. Pentru ei nu există motivația de a învăța. Copilul este cercetătorul perfect: observă un fenomen și începe să-l repete, în timp ce integrează lucruri pe care nu le poate articula, încă.

CEREHARD este o alternativă educațională, un pionierat prin care vă invităm pe voi, părinții, să redeveniți partenerii copiilor voștri.
Fiecare familie își concepe propriul parcurs educațional, iar libertatea poate să sperie. Este unul dintre motivele pentru care discutăm între noi: apelăm și la comunitate pentru a găsi calea potrivită de dezvoltare pentru copiii noștri, astfel încât să crească și să evolueze după capacitățile cu care s-au născut.

Încercați să înțelegeți etapele de dezvoltare ale creierului. Învățați împreună cu copiii. Reluați idei care v-au trecut “pe lângă urechi” și recuperați ceea ce nu ați înțeles, cu ajutorul copiilor. Este un joc al setării limitelor, care, uneori, vă poate întinde nervii la maximum, dar din care veți învăța să înțelegeți și să respectați unicitatea, diversitatea – cu condiția să renunțați la “trebuie să”.
Nu “trebuie” nimic…

Examene și centre Cambridge

În primul rând, o precizare: nu confundați examenele Cambridge de limba engleză cu examenele Cambridge IGCSE și A Levels.
Cele de limbă sunt pentru a testa cunoștințele de limba engleză ale copiilor din sistemul românesc de învățământ, și au loc în multe centre din țară.

Examenele Cambridge IGCSE sunt una dintre finalitățile parcursului educațional în CEREHARD și împreună cu examenele A Levels fac parte din portofoliul necesar admiterii în universitățile anglofone.
Centrele din România în care se pot da aceste examene le găsiți aici.

Cum găsesc alți părinți ca mine?

Frica de schimbare și teama de necunoscut, de judecata rudelor și a prietenilor sunt o realitate în societatea în care trăim. Ne-am propus (re)normalizarea acestor relații, cel puțin în comunitatea noastră.

Platforma CEREHARD este un spațiu privat în care părinții împărtășesc resurse de învățare pentru copii, dar și pentru adulți, comunică între ei sau cu tutori și traineri, iar copiii interacționează într-un spațiu sigur.

Conversațiile CEREHARD sunt întâlniri online și offline prin care părinții fac schimb de păreri, temeri și preocupări legate de educația copiilor lor. Până la reluarea întâlnirilor fizice, conversațiile au loc pe Zoom, iar accesul este limitat membrilor.

Indiferent de forma în care ne vedem și comunicăm, spiritul comunității noastre este să facem chestii împreună cu, și de dragul copiilor noștri.

Care este viitorul educației?

Andragogia și heutagogia înlocuiesc deja pedagogia, iar învățarea auto-dirijată este ghidată de adulți cu rol de catalizatori și facilitatori (nu profesori sau pedagogi). 

Curiozitatea, joaca, sociabilitatea și capacitatea de a face proiecții și planuri sunt considerate atribute educaționale, dezvoltate odată cu specia, căci oamenii au evoluat să se educe singuri și nu stând în rânduri.

Ce va lua locul școlarizării standard de 12 clase? – trei posibile direcții de dezvoltare, identificate deja în alte colțuri de lume.

Aici completați formularul de înscriere/retragere în/din CEREHARD