Whatever an education is, it should make you a unique individual, not a conformist.
John Taylor Gatto

Educația altfel nu se potrivește tuturor.

PE GÂNDURI

Ajungi aici doar când ești pregătit, spune Adriana.
Când te-ai eliberat de frică.
Altminteri, dacă te alături prea devreme, te sperii și fugi, îngrozit de necunoscut.

Este extrem de greu să ieși din tiparele cu care te-ai obișnuit, ajungi să ceri de la CEREHARD să fie ca școala standard – ceea ce nu vom fi niciodată.

Citeste mai mult

Învățarea nu are loc cu sufletul la gură, disperat să nu greșești.

Ce înseamnă educație altfel?

După cum ne-a mărturisit un părinte Cerehard, chiar dacă, de la distanță, pare dolce far niente, de fapt implică mai multă responsabilitate din partea copilului – care alege el ceea ce vrea să studieze, ritmul de învățare, momentul în care e gata pentru examene, scenariul viitorului său.
Dar toate acestea se întâmplă cu sprijinul părinților și al nostru – mentori, tutori și membri ai Cerehard.

Un aspect foarte important este de-schooling-ul. La mutarea dintr-un sistem standard, atât copilul cât și părinții au nevoie de o perioadă de timp în care să se detașeze de modelul din care au venit. Cu cât copilul este mai mare, cu atât perioada respectivă este mai lungă. Reflexele se vindecă greu, reașezarea într-o nouă paradigmă este, uneori, dureroasă. Cum știm că este momentul să căutăm o alternativă educațională pentru copil?

Singura „rețetă” este încrederea pe care o dezvoltați unii în alții și pe care e posibil să o fi pierdut. Dar se poate recâștiga.

Care sunt variantele de EOTAS?

Educația altfel se face în multe variante – online și offline, cu frecvență zilnică sau ocazională în micro-comunitățile CEREHARD, diverse centre de învățare, locuri alese de copii împreună cu părinții.

Pentru a urma cursuri de învățământ superior, copiii pot susține examene Cambridge (IGCSE, AS/A) sau SAT & GED, în funcție de cerințele fiecărei instituții vizate. Cei care doresc să se înscrie la universități din România procedează ca orice elev de la o școală din afara țării: își echivalează studiile (2 A levels sau SAT + GED echivalează bacalaureatul din România).

Detalii despre echivalare găsiți pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Ce este educația holistă?

În română se traduce cu “educație completă” sau “întreagă”. Whole – de unde vine termenul “holist” – înseamnă întreg. Acest întreg este mai mult/altceva decât suma părților, la fel cum organismul uman este mai mult/altceva decât suma organelor care îl compun, datorită interacțiunilor dintre ele.

Holismul este o atitudine mentală – privești ceva din toate unghiurile posibile – iar educația holistă se face prin proiecte interdisciplinare. Află mai multe despre educația holistă.

Școală clasică sau industrială?

Odată cu declanșarea pandemiei de SARS-CoV-2, au început și recomandările specialiștilor despre cum să ne ducem viața alături de propriii copii, care nu mai merg la școală.
Vă propun și varianta mea, de mamă de copii neșcoliți (dar educați) și de promotor al alternativei EOTAS, adică orice altă variantă în afara școlii considerate, eronat, clasice.

 De ce eronat? Pentru că școala clasică este cea din vremea înțelepților antici.

Cum învață copiii în alternativele educaționale?

Cuvintele magice par să fie “învățare independentă”. Dar adevărul este că această independență are mai degrabă de-a face cu înțelegerea adulților, decât cum felul în care gestionează copilul materiale sau informații. 

În cercurile de educație alternativă se vorbește mult despre învățarea independentă și auto-dirijată. Pentru cei din exterior pare ceva magic.
Copii care se trezesc dimineața motivați și capabili să-și gestioneze singuri procesul de învățare și educare, fără ajutorul adulților?
Pare ireal și chiar este.

Ni se potrivește CEREHARD?

Deși pare un concept elitist, care se adresează doar celor care „își permit”, EOTAS – Education Otherwise Than At (Standard) School – educația altfel decât la școala (standard) a devenit o alternativă accesibilă tot mai multor părinți.

Nu numai pentru că le permite să fie mai aproape de propriii copii, dar contribuie direct și reciproc la creșterea și dezvoltarea atât a copiilor, cât și a părinților.
Citiți pe larg cum este educația altfel.

Este CEREHARD acreditată?

CEREHARD este acreditată ca British Curriculum School din 2020, după ce a trecut de inspecția PENTA, agenția britanică de acreditare ce răspunde de școlile britanice din Europa de Est, Emirate și Orientul îndepărtat.

Homeschooling versus unschooling

Homeschooling se referă la învățarea, școlirea acasă de către părinți, mentori sau tutori profesioniști, în locul unei educații standard în școală. Se face, de obicei, după un program educațional structurat, mai degrabă standard.

Unschooling înseamnă educație liberă, în funcție de nevoile copilului. Este învățare fără o structură sau metode prestabilite, care se bazează pe cultivarea pasiunilor copilului, pe ritmul său de învățare și pe dorințele lui.

În ambele variante, rolul părinților este vital, pentru că ei îi ajută pe copii să se descopere, le stimulează curiozitatea, pasiunile și îi pot îndruma. Și, totuși, ce se alege de unschooleri?

Ce este școala sau ce ar trebui să fie?

În trecut, majoritatea oamenilor era analfabetă, obligată să trăiască din muncile câmpului. Convingerea că ştiutorii de carte îşi pot găsi mai uşor de lucru i-a motivat pe unii părinţi să-şi dea copiii la învăţătură. Numai că lumea s-a schimbat radical de atunci, iar schimbările continuă.

Învăţarea se va face în funcţie de nevoile, abilitățile, talentele şi preferinţele fiecăruia, facilitând evoluţia personală.

Tehnologiile au devenit parte a învăţării, deoarece modelează, schimbă şi fac accesibile noi metode de accesare, înţelegere şi generare de cunoaştere.
Aflați mai multe despre ce înseamnă educația și învățarea în viitor.

Ce este de-schooling?

Pe scurt, este despre recuperare – revenire la viață, într-un fel, la normalitate. Deși termenul se aplică în special copilului, căci el este cel scos din sistemul standard, confesiunile familiilor ne arată că deșcolarizarea este necesară, în primul rând, pentru părinți.

Pentru că nevoia de structură, organizare de activități, manuale și alte asemenea este a părinților, nu a copiilor. Ei se adaptează mai repede și mai ușor la noua formă de învățare. Părinții sunt, însă, cei care au nevoie să se decupleze mental de la structura existentă în școala de tip industrial.
Este un timp al ajustării și al reconfigurării cu sine, cu timpul și cu ce înseamnă să înveți, de fapt.

Ca să priviți
cu încredere în viitor.

DECIZIE

Meseriile viitorului sunt diferite de tot ceea ce știm că sunt acum. Rolul educației este de a ne forma să ne adaptăm oricărei situații, de a gândi și discerne, de a ști să comunică, să participăm și să colaborăm, să înțelegem diferențele dintre oameni, să găsim soluțiile potrivite.

Să avem cunoaștere – adică informație internalizată după selectare inteligentă.

Citeste mai mult

Educație personalizată prin "slow learning".

Mentori și facilitatori, centre de învățare

Grădina Botanică, București

Arheia https://arheia.ro

Pentru examene de tip IGCSE, AS / A Levels și SAT:

AlterEdu Cluj
Julian Hingley – History, Sociology, English first language and literature for Cambridge IGCSE and A level.
FilBrit International Academy UK

Cum arată “catalogul” CEREHARD?

În educația prin proiecte, “catalogul” în care se încarcă activitățile copiilor este platforma Google Workspace (fosta G Suite for Education). Fiecare copil are propriul lui folder (dosar) pentru portofoliu în care încarcă ceea ce îl reprezintă – filmulețe, links către canalul de youtube (dacă există), desene, expoziții, proiecte etc., tot ce consideră util și din care ne putem forma o imagine a activităților zilnice. De asemenea, se pot încărca rezultate ale testelor și/sau quizzes de pe Khan Academy, EdX, Coursera, Brilliant, SkillShare, Mozaweb, Audible,  Curiosity, Bitesize etc., eventuale diplome, jocuri, aplicații făcute de copii – tot ceea ce ei ar vrea să arate și să împărtășească cu noi.

Indiferent de prezența la evaluări, analizăm ce încărcați acolo și ne ajută să fim la curent cu evoluția copilului. Dosarul cu portofoliu este accesibil doar familiei și evaluatorilor.

Cum ne înscriem/retragem în/din CEREHARD?

Înscrierea/retragerea în/din CEREHARD se poate face oricând, prin completarea formularului.

Cererea de retragere este calea standard de a scoate copiii din sistemul tradițional. Trebuie însoțită de adeverința că v-ați înscris la noi, că aparțineți, adică, unui sistem educațional, altfel, cererea de retragere nu este aprobată.
La plecarea din CEREHARD, la fel, avem nevoie de cerere de retragere de la noi, ca să putem „preda” copilul, cu acte în regulă, sistemului în care se duce.

Despre sistemul britanic de învățământ

Sistemul britanic nu este pe clase, ci pe niveluri de vârstă (așa-numitele Key Stages). În EOTAS procedăm fix pe dos decât standardul – nu testăm / examinăm până când copilul / familia nu sunt pregătiți pentru asta, până nu solicită ei testare.
De la 14 ani începe pregătirea pentru examenele IGCSE – de preferat la Engleză, Matematică și Științe – iar de la 16 ani, pregătirea pentru examenele AL pe diverse discipline, în funcție de cerințele facultăților la care se înscrie copilul.
Aceste vârste sunt orientative. Dacă un copil trece de examenele AL la altă vârstă – să zicem, 7 ani – și are calificativele necesare, poate deveni student.

Echivalarea studiilor în România

Două examene de nivel A se echivalează, în România, cu Bacalaureatul

Echivalarea studiilor (clasele I-XII) în vederea întoarcerii în sistemul tradițional se realizează de către inspectoratele școlare (ISJ/ISMB), în baza metodologiei specifice (OM 5638/2020 coroborat cu prevederile ROFUIP, actualizat, în special art. 125).

Copiii înscriși în CEREHARD dau examene?

Până la vârsta de 14 ani, copiii sunt evaluați doar la cerere.

După vârsta de 14 ani, există opțiunea examenelor Cambridge pentru obținerea certificatelor IGCSE (de preferat Engleză, Matematică, Științe, dar se poate și la alte discipline) și A Levels la disciplinele afișate de facultățile la care copiii vor să se înscrie.

În funcție de țara în care vor dori să studieze (inclusiv România), cerințele fiecărei facultăți diferă, deci e necesar să consultați din timp oferta educațională universitară:

Programe Cambridge Pathway;
Examene și certificate Cambridge IGSCE;
Examene Cambridge International AS and A Level subjects.

Platforme educaționale

Fiecare familie își creionează propriul parcurs educațional având ca sprijin pentru parcurgerea programei britanice platformele educaționale de la Khan Academy, EdX, Coursera, Brilliant, SkillShare, Mozaweb, AudibleCuriosity, Bitesize și altele.

Evaluările NU sunt obligatorii

Se desfășoară formal și informal, la cerere. Cele informale decurg sub formă de interviu, de preferat în engleză, iar cele formale sunt scrise – de preferat la Engleză, Matematică, Științe.

Până la vârsta de 14 ani, sistemul UK este mult mai bine adaptat etapelor de dezvoltare cerebrală, de aceea încurajăm participarea la aceste experiențe, care pot „vindeca” teama de științele exacte, prin relaxarea cu care se desfășoară. Abia după vârsta de 14 ani, când scoarța cerebrală dă semne de maturizare, începe pregătirea pentru examenele standard, administrate în RO de către Cambridge.

În UK, învățarea are loc pe o curbă exponențială, la noi este liniară. Evaluările se fac la cerere. Fiecare copil are alocat un dosar digital, unde încarcă tot ceea ce îl reprezintă.

Care sunt criteriile de evaluare a copiilor?

Criteriile CEREHARD sunt aceleași ca ale oricărei British Curriculum School:

Appropriate Personal și Social Development – dezvoltare individuală și socială optime

Literacy – capacitatea de a citi, înțelege, povesti

Numeracy – capacitatea de a folosi numere, date

Vocational Education – dezvoltarea talentelor și manifestarea lor

ICT – information & computer technology / capacitatea de a folosi tehnologia

To homeschool or to unschool?

Prin seria de convorbiri cu adolescenții din Cerehard, inițiată de Miruna, împărtășim experiența și poveștile lor pentru toți cei interesați de felul în care copiii ce urmează o educație altfel decât la școala standard ajung să-și cultive preocupările și descopere drumul.

Veți întâlni copii extraordinari – curioși, inovativi, încrezători și foarte “pe picioarele lor”, pentru vârsta afișată în actul de identitate.
Actualizăm periodic cu interviuri pe platforma de streaming.

Este despre responsabilitate.

LIBERTATE

Luați-vă o perioadă de „respiro” la ieșirea din sistemul standard.
Nu pierdeți nimic, acest timp de reconfigurare vă va fi de folos și vouă, ca părinți, și copiilor, care vor recâștiga încrederea în voi dacă nu-i mai „biciuiți” cu fricile voastre.

După exercițiu fizic susținut se recomandă o perioadă de pauză – în acea pauză organismul se reface.
La fel și creierul – are nevoie de internalizare. Dați-vă timp și aveți încredere în copiii voștri.

Citeste mai mult

School in the cloud

Învățarea este în natura noastră

Orice copil este „proiectat” de la natură să învețe. Dacă părinții ar avea încredere în copiii lor, i-ar lăsa să se joace cât mai mult. Pentru copil, jocul este ceva foarte serios, este activitatea prin care învață în modul cel mai autentic cu putință, scotocind, plin de curiozitate nativă, după toate răspunsurile.

Trasați-le responsabilități tipice vârstei, faceți diverse activități împreună cu ei, acasă și la serviciu. Mulți părinți vor constata că nu știu să răspundă la majoritatea întrebărilor, iar copiii vor căuta singuri răspunsurile și le vor explica și părinților.
Veți constata că se refac legăturile de familie, în deplinul înțeles al conceptului.

Ne întoarcem în sistem. Cum procedăm?

CEREHARD eliberează raport de evaluare pentru copil, NU foi matricole (care nu sunt solicitate școlilor internaționale, s-a schimbat legea încă din 2018). Școala la care vă înscrieți și inspectoratul stabilesc disciplinele la care copilul dă teste pentru echivalare studii, la fel ca în cazul oricărui copil care vine dintr-o școală din afara țării – conform ROFUIP, Regulament – cadru de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, detalii și aici.

Cum se face echivalarea în România?

Pentru a putea acoperi un spectru cât mai larg de nevoi educaționale, CEREHARD funcționează ca alternativă de tip EOTAS. Finalitatea studiilor constă fie în înscrierea la o facultate, după echivalarea a 2 certificate AL cu bacalaureatul, fie în eliberarea unui Certificate of Completion, care atestă parcurgerea diverselor Key Stages.
Există și varianta antreprenoriatului – care „funcționează” pe principiul life-long learning și demonstrarea „pe viu” a capacităților dezvoltate prin EOTAS.

Pentru mai multe detalii, consultați CNRED.

Ce acte eliberăm și în ce condiții?

Adeverință de înscriere – eliberată după înscrierea în CEREHARD (completare, semnare contract de ambele părți), rapoarte de evaluare – întocmite după sesiuni de evaluare.

În sistemul UK nu se eliberează diplome de absolvire – nu există clase, repetenție, corigență, fiecare copil rămâne în KS și an potrivite vârstei și se pregătește de IGCSE și AL pe care le dă când consideră că este pregătit, la orice vârstă. De aceea în sistemele de tip british puteți vedea copii studenți – au obținut la AL calificativele care demonstrează că pot urma cursuri universitare.

Sfaturi pentru tați

Atunci când părinții nu împart aceeași viziune în ce privește educația copilului, apar tensiuni în familie. Unii tați pur și simplu nu acceptă sau nu sunt de acord cu beneficiile învățării în libertate, în timp ce, pentru alții, adaptarea vieții de familie la un asemenea model vine cu provocări.

Pentru cei care nu văd valoarea în învățarea și educația libere, le sugerez să se uite la ei înșiși.
V-ați oprit din învățat doar pentru că ați terminat 12 clase sau diverse facultăți?

Ne stabilim obiective, căutăm resurse, ne documentăm și ne oferim oportunitatea de a căuta și învăța abilități sau cunoștințe noi pentru restul vieții – și noi, adulții, dacă suntem preocupați de acest lucru – pe larg.

Împreună este soluția problemei

CEREHARD nu este școală standard. Oferim sprijin și soluții, nu impunem și nu obligăm. Ne bazăm pe curiozitatea naturală a copiilor, pe nevoia lor de a-și egala și depăși părinții – modelele lor. Pentru a se dezvolta, au nevoie de încrederea părinților, de sprijinul lor. Au nevoie să greșească fără a fi certați, să testeze, să probeze, să-și caute ritmul, să se plictisească. Au nevoie de susținere, de înțelegere, de colaborare, nu de „parenting”.

Fiecare copil are ritmul lui, se dezvoltă, are nevoi și capacități diferite și, în virtutea acestor constatări, practicăm conceptele de „flexibilitate” și de „educație personalizată”- copilul alege singur activitățile de care este atras, având posibilitatea să-și schimbe opțiunea atunci când dorește.

Descoperiți împreună resursele nelimitate din cărți, de pe internet, învățați  împreună, discutați, faceți proiecte, rugați-i să vă ajute inclusiv la job – o vor face cu drag, ca să vă demonstreze cât sunt de deștepți și de utili, ca să se bucure că vă mândriți cu ei. Purtați-vă cu ei așa cum v-ar plăcea să se poarte ceilalți cu voi și renunțați la suspiciune.
Și încrederea se învață.

Cum gestionăm libertatea?

Ca părinți, nu suntem obișnuiți cu ideea că, prin joacă, copiii învață. Copiii nu au nevoie de motivație ca să învețe. Copilul este cercetătorul perfect: observă un fenomen, îl studiază, repetă „la infinit” un experiment, observându-l în cel mai mic detaliu, timp în care integrează informații pe care nu le poate formula, încă – și, evident, ne scoate pe noi din minți (pentru că, nu-i așa, am uitat cum e să fii copil).

CEREHARD este o alternativă educațională, un pionierat prin care vă invităm pe voi, părinții, să redeveniți partenerii copiilor voștri.
Fiecare familie își creionează propriul parcurs educațional, iar libertatea poate să sperie. Este unul dintre motivele pentru care discutăm între noi: apelăm și la comunitate pentru a găsi calea potrivită de dezvoltare pentru copiii noștri, astfel încât să crească și să evolueze după capacitățile cu care s-au născut.

Încercați să înțelegeți etapele de dezvoltare ale creierului. Învățați împreună cu copiii. Reluați idei care v-au zburat “pe lângă urechi” sau prin care ați trecut „ca gâsca prin apă” și recuperați ceea ce nu ați înțeles, cu ajutorul copiilor. Este un joc al setării limitelor, care, uneori, vă poate întinde nervii la maximum, dar din care veți învăța să înțelegeți și să respectați unicitatea, diversitatea – cu condiția să renunțați la “trebuie să”.
Nu “trebuie” nimic…

Examene și centre Cambridge

În primul rând, o precizare: nu confundați examenele Cambridge de limba engleză cu examenele IGCSE și A Levels administrate de Cambridge in RO.
Sunt două teme complet diferite. Există nenumărate centre de învățare a limbii engleze, care examinează copiii după o schemă Cambridge cu diverse etape.

Examenele IGCSE și AL fac parte din parcursul educațional în CEREHARD și permit accesul la învățământul superior oriunde în lume.
Centrele Cambridge din România care primesc copiii din CEREHARD pe post de candidați externi sunt Transylvania College din Cluj și Școala Maarif, din București.

Alte centre Cambridge găsiți aici.

Cum găsesc alți părinți ca mine?

Frica de schimbare și teama de necunoscut, de judecata rudelor și a prietenilor sunt o realitate în societatea în care trăim. Ne-am propus (re)normalizarea acestor relații, cel puțin în comunitatea noastră.

Actualizăm, cu fiecare newsletter, centrele și comunitățile CEREHARD din țară și din afara ei. Abonați-vă, deci, și urmăriți noutățile.

Care este viitorul educației?

Andragogia și heutagogia înlocuiesc deja pedagogia, iar învățarea auto-dirijată este ghidată de adulți cu rol de catalizatori și facilitatori (nu profesori sau pedagogi). 

Curiozitatea, joaca, sociabilitatea și capacitatea de a face proiecții și planuri sunt considerate atribute educaționale, dezvoltate odată cu specia.

Ce va lua locul școlarizării standard de 12 clase? – trei posibile direcții de dezvoltare, identificate deja în alte colțuri de lume.

Aici completați formularul de înscriere/retragere în/din CEREHARD