Fața și reversul în educația altfel decât la școală

Educația altfel decât la școală este un termen vehiculat mult, însă ceea ce înseamnă el nu este chiar atât de familiar în societatea românească de astăzi.

Termenul de educație altfel decât la școală (Education Otherwise Than At School) se folosește cu predilecție în comunitățile și mediile de sorginte și influență britanică, în timp ce în America sunt folosiți termenii de homeschooling, unschooling sau alternative educaționale.

Dincolo de diplome, acreditări, note sau evaluări, conceptul de educație altfel decât la școală are câteva particularități pe care este nevoie să le știți înainte de a porni în această aventură, o față și un revers pe care am căutat să le sintetizăm mai jos.

Ce NU este educația altfel decât la școală.
Nu este învățare forțată.

Împotriva dorinței și intereselor copiilor, deși homeschooling-ul poate părea o formă mai relaxată de școală mutată acasă. Nu este însă școală acasă, o pauză din mediul de școală, cu manuale mutate pe marginea mesei din bucătărie. Și nu este despre a lăsa copiii să se descurce singuri, departe de așa ceva.

Nu este la fel pentru toate familiile. 

Există tendința de a aplica aceeași metodă sau practică tuturor, ceea ce în realitate nu funcționează. Frumusețea și unicitatea educației altfel decât la școală este că parcursul unei familii nu se aseamănă cu al alteia. Fiecare familie are libertatea de a-și alege propriul traseu educațional, conform cu nevoile și aspirațiile lor.  

Fără mentori sau tutori.

Una dintre cele mai frecvente prejudecăți este că printr-o educație altfel decât la școală copiii nu interacționează cu mentori sau tutori. Greșit! Dacă familia și copiii decid că au nevoie, vor apela la cei pe care îi consideră potriviți, după dorințele și preocupările lor.

Individualism și lipsă de socializare. 

Educația altfel decât la școală nu înseamnă izolare și nici singurătate pe acest drum. Din contră.
Este despre comunitate și imensitatea de resurse disponibile în ceilalți, părinți și copii deopotrivă – cei care gândesc la fel, care văd educația și învățarea în termeni similari și cu care facem schimb de idei, proiecte și trasee educaționale tocmai pentru că avem aceleași preocupări comune pentru copiii noștri.

Ce este educația altfel decât la școală?
Încântare

Atunci când învățarea este deliberată, iar copiii realizează că-și pot urma curiozitatea, interesele și preocupările. Învățarea devine astfel o plăcere și o distracție.
Este despre a crea un mediu diferit de învățare – un mediu ce are la bază înțelegerea faptului că oamenii învață cel mai bine atunci când sunt interesați și implicați, la nivel personal. Și este la fel de valabil și pentru adulți și pentru copii.

Un astfel de mediu este dificil de creat atunci când cineva – părinte, profesor sau cum vreți să-i numiți – dictează, spune sau impune ce ar trebui să învețe un copil. Însă, atunci când renunțăm la acest control asupra copilului, învățarea va veni de la sine.

(Re)câștigarea timpului.

Ce este viața dacă nu timp?

Prin educația altfel decât la școală câștigați timpul vostru și al copiilor, care își petrec timpul așa cum simt și percep – pot sta ore întregi pe o preocupare sau pot aloca doar zece minute asupra unui subiect pentru ca apoi să-și schimbe zona de interes.

Responsabilitate

Este un sentiment extrem de plăcut să știi că decizi ceea ce înveți și că îți determini propriul traseu.
Această responsabilitate nu se potrivește, însă, oricui și este o decizie asumată, dar eliberarea și conștiința faptului că aveți puterea și capacitatea să vă stabiliți traseul și să vă dezvoltați ca familie este eliberatoare.
Pentru unii, desigur.  

Încredere în forțele proprii

Una dintre criticile aduse educației altfel decât la școală este că acești copii nu vor învăța despre lucruri care nu le fac plăcere și ca atare nu vor ști să gestioneze astfel de situații. 
Prin educația altfel decât la școală copiii sunt încurajați și sprijiniți să crească și să devină adulți fericiți, iar oamenii care au descoperit gustul fericirii (indiferent cum este perceput de fiecare) nu vor accepta așa ușor compromisuri. Cei care au crescut având parte de educație altfel decât la școală știu că există și alte variante.
Și dacă a fost posibil în copilărie cu siguranță este posibil și în viața adultă!

Interacțiune cu adulți

În afara școlii tradiționale și a falsei segregări după clase, copiii au ocazia să interacționeze și cu alți adulți care, de regulă, îi tratează cu același respect ca pe adulți. Copiii descoperă astfel ce înseamnă comunicarea și interacțiunea cu “copii” mai mari decât ei și cu care pot dezvolta prietenii.

Limitele în alegeri înseamnă bariere pe care le ridicăm între noi – părinți, adulți și copii. Relaționarea și conexiunea sunt cele care ne ajută să devenim adulți împliniți și fericiți, iar dacă copiii descoperă aceste lucruri de mici orizontul lor va fi mult lărgit.     

Peștele înoată, păsările zboară, oamenii gândesc și învață.
John Holt

Odată ce experimentați educația altfel decât la școală, veți realiza că este de fapt mult mai mult decât renunțarea la programa școlară. Devine un stil de viață construit în jurul învățării – un mediu în care părinții și copiii explorează și descoperă împreună interese și pasiuni, învățând și descoperind din aproape în aproape. 

Viața în afara școlii tradiționale este un proces unic, specific fiecărei familii.
Iar dacă ați pornit pe acest drum curând veți descoperi și sensul educației altfel decât la școală – să trăim bucuroși în familie și să dezvoltăm relații pe termen lung într-un mediu în care copiii sunt liberi să descopere și să devină adulți, conform potențialului fiecăruia.

Foto credit Unsplash.com

Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *