„Enciclica” de Solstițiu

Undeva, cândva, între 20 și 23 decembrie, în emisfera nordică a Terrei, se întâmplă, îndeobște, cea mai lungă noapte a anului. Zicala “noaptea e un sfetnic bun” are șanse sporite, deci, să se verifice…. 

Așa că m-am gândit la un soi de „raport” al activității noastre, a tuturor, pentru 2021. L-am intitulat enciclică pentru a face haz de nevoia de “tătuc” a comunității și l-am pus în ghilimele ca să nu mă acuzați de blasfemie 🙂 Enciclica – pentru cei care nu știu – este o “circulară” emisă de Papă prin care acesta vine cu actualizări, sau cu lămuriri în legătură cu diverse probleme ale unei comunități.  

A fost un an “tulburat” și tulburător totodată… Furtunile aduc, în final, cer albastru și calm, ape clare și aer curat. Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere și care au stat alături de noi pe timp de furtună – chiar așa, pitică, scremută și forțată cum a fost – le mulțumesc celor care au declanșat furtuna (asta e, atâta s-a putut) – fără de care poate că acum nu beneficiam de curățenie generală în faza incipientă a unui astfel de proiect. 

Așa că o să formulez un corolar – al mai multor teoreme, însă – pentru a defini, cât de clar mă pricep, reperele la care ne raportăm.

Reamintesc ideile principale:

 1. Asociația Re-Design, înființată la finalul lui 2013, este organizația non-profit care are ca scop principal promovarea conceptului intitulat Școala Ideală – așa cum este stipulat în actul constitutiv și în statut – care pot fi consultate de oricine.

 2. Asociația Re-Design are 3 proiecte: școala ideală (CEREHARD), o universitate / accelerator de tip arte liberale și un Centru de Evaluare prin Neuroimagistică.

 3. CEREHARD (Centrul de Resurse pentru Educație Holistă al Asociației Re-Design) este British Curriculum School din alternativa educațională EOTAS (Education Otherwise Than At Standard School = Educație Altfel decât la Școala Standard) acreditată în 2020 de către PENTA Internațional – aceeași agenție care pilotează și acreditează majoritatea școlilor britanice din afara UK.
  CEREHARD nu este școală umbrelă ci un concept nou, recunoscut ca atare încă din 2017 de către experții internaționali în educație Ken Robinson, Sugata Mitra, Peter Grey și Yaacov Hecht. Ideea principală a acestui concept educațional este regândirea educației prin prisma neuroștiințelor, personalizarea educației în funcție ȘI de așa-numita “amprentă cerebrală” caracteristică fiecăruia.

 4. Spre deosebire de școlile standard, CEREHARD nu impune înregimentare – dimpotrivă, aveți ocazia să veniți, să probați, să vedeți cum este să fii responsabil – părinte și/sau copil – de propria educație și, dacă nu vă descurcați, să vă schimbați opțiunea. Întoarcerea în sistem se face conform ROFUIP, art. 125. Cei care rămân cu noi iau calea examinărilor oficiale ale UK (în anii de pandemie, acestea constau în alcătuirea unui portofoliu, evaluat de profesori acreditați Cambridge).
  La multe universități din afara RO, interviul și portofoliul sunt elementele cheie în procesul de admitere. Cei care doresc studii superioare în RO, au nevoie de 2 A level, examene care echivalează bac-ul (sau, cum spuneam, de portofoliu, pe timp de pandemie) – găsiți detalii în Ghidul Părintelui.

 5. Pentru că mulți tineri nu pot decide, la 18 ani, ce vor să facă în viață – lucru normal, în condițiile în care lumea de azi e departe de ceea ce ne-am putut imagina noi, părinții lor – Re-Design a încheiat, încă din 2018, contracte de colaborare cu mai multe universități, astfel că cei care doresc să asiste la diverse cursuri, ateliere, laboratoare etc. au această posibilitate – fie ca parte a procesului de instruire personală, fie pentru a verifica dacă așteptările pe care le au de la o instituție de învățământ le vor fi îndeplinite.

 6. CEREHARD include toate variantele educaționale diferite de școala standard. Fiecare familie are posibilitatea să testeze oricare dintre aceste variante, pentru a decide ce anume i se potrivește.
  Ori de câte ori vă simțiți speriați, singuri, debusolați etc. vă stăm la dispoziție cu sfaturi, evaluări (formale și informale), consiliere, sugestii și sesizări 🙂 Suntem “mâna curentă” sau “balustrada” de care vă puteți sprijini ori de câte ori aveți nevoie. Important e să cereți ajutor atunci când apare nevoia….

 7. Există familii fericite cu alternativa CEREHARD, există familii anxioase din cauza libertății CEREHARD. La fel ca o lucrare de artă, CEREHARD poate fi admirată dar și urâtă, sau disprețuită.
  Nu putem și nici nu vrem să fim soluția miracol, panaceul care rezolvă orice.

  Ceea ce am reușit, în primul rând, e să vă atragem atenția asupra voastră, într-un proces de auto-conștientizare. Voi sunteți singurii care vă puteți rezolva propriile probleme, nu noi sau altcineva. 

Corolarul ar fi următorul: educația este un drept fundamental, garantat inclusiv de Constituția României. Aceeași Constituție garantează dreptul părintelui de a alege modul în care își asumă educația propriilor copii. Legea Educației Naționale garantează dreptul la educație diferențiată, pe baza pluralismului educațional și în acord cu vârsta și cu trăsăturile caracteristice ale fiecăruia (art. 21).
Aceeași Lege permite inițierea de alternative educaționale în sistemul educațional preuniversitar (art. 59).
Avem, deci, legile internaționale și naționale de partea noastră, a tuturor celor care vor și pot să-și însoțească pruncii în parcurgerea drumului atât de complex și de greu al formării unei ființe umane.

Ingredientul esențial în această „aventură” este încrederea voastră – în voi și în copiii voștri. 

Foto credit Unsplash.com

Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *