Alternativă educațională? – 10 indicii din partea copilului

Copiii învață și absorb informații prin natura lor, în timp ce paradigma educațională din întreaga lume se bazează pe ideea că sunt leneși și trebuie constrânși cumva să învețe.

Cum știm că este momentul să căutăm alternative educaționale pentru copiii noștri?

Unii dintre ei știu să articuleze nemulțumirea și verbalizează refuzul de a merge la școala tradițională, dar alții nu, iar rolul nostru de părinți este să descoperim împreună cu ei cauzele.
Mai jos sunt câteva indicii în care vă puteți regăsi, indiferent de țară, rasă, etnie, sistem educațional etc.

1. Copilul spune că urăște școala?
Dacă da, cel mai probabil este ceva în neregulă cu școala respectivă. Copiii sunt învățăcei prin natura lor, și mai ales când sunt mici cu greu pot fi împiedicați să învețe.
Dacă spune că urăște școala, acordați atenție subiectului, ascultați-l!

2. Îi este dificil să interacționeze cu adulți sau cu copii de vârste diferite?
Dacă da, este un efect al “socializării” forțate practicate în școala tradițională, doar cu copii de aceeași vârstă, ceea ce îl împiedică să dezvolte abilități de comunicare cu alte categorii de vârstă – copii sau adulți, deopotrivă.

3. Are tendința de a urma diverse trenduri legate de asocierea cu anumite branduri, în special în zona vestimentației?
Este o pornire care are mai mult de-a face cu aprecierea externă decât cu valorile interne, ceea ce pe termen lung favorizează dezvoltarea și aprecierea aspectelor superficiale, construite pe comparație și acceptare în cadrul grupului, în defavoarea valorilor interne și a caracterului.  

4. Copilul vine de la școală obosit și irascibil?
Sunt indicii că experiența în cadrul școlii nu este stimulatoare, ci mai degrabă frustrantă. 

5. Se plânge de conflicte sau de situații incorecte la care au fost părtași?
Este un semnal că școala nu are o abordare, un sistem de educație construit în jurul copilului și a nevoilor sale de comunicare și de gestionare a situațiilor conflictuale. Multe școli sunt administrate după principiul adultul rezolvă problemele, iar copiii sunt privați de dezvoltarea abilităților emoționale, necesare în procesul de gestiune a situațiilor contradictorii.

6. Și-a pierdut interesul pentru exprimarea prin cântec, muzică sau dans?
În sistemul tradițional, aceste arii de preocupări sunt considerate în marea majoritate a cazurilor secundare celor “academice” și nu sunt încurajate – o formă de reprimarea a abilităților naturale în cazul multor copii – abilități ce nu înseamnă automat și pasiuni sau cariere, ci experiențe, pur și simplu, din care copiii învață.

7. Și-a pierdut interesul pentru a dedica timp unei activități atractive? Temele pentru școală sunt ultimul lucru care îl preocupă?
Este un indiciu că activitățile spontane și autonomia în gestionarea timpului și activităților nu sunt importante – aspecte des întâlnite în școala tradițională. Copiii sunt atrași în mod natural către învățare. Totuși, accentul pus pe testele standardizate limitează aceste abilități, iar consecința este apatie și dezinteres către ceea ce îi atrăgea când erau poate mai mici, și un declin al creativității, în general. 

8. Amână până în ultimul moment temele?
Este un semn că nu temele respective nu-i satisfac nevoile de învățare; este probabil doar o corvoadă și o obligație care îl îndepărtează de curiozitatea naturală.

9. Vă povestește cu entuziasm despre ziua petrecută la școală?
Dacă nu, probabil că școala nu este suficient de interesantă pentru el/ea. Totuși, pentru copiii de vârstă școlară, această experiență nu ar trebui să fie cel puțin interesantă, plină de viață, de interes și de distracție?!

10. Vi s-a sugerat că poate copilul suferă de “ceva” și că poate ar trebui să urmeze un tratament? Căci comportamentul lui nu se “cadrează”…
Boala se numește Educational Deficit Disorder și este a sistemului, nu a copilului. Are de-a face cu abilitatea profesorilor (nu generalizăm, evident) de a stimula și implica copiii în procesul de învățare, are de-a face cu obligarea copiilor de a sta cinci-șase ore/zi în bancă, cu posibilități limitate de interacțiune și asumare de decizie.  

Dacă vă regăsiți în aceste indicii, este momentul să vă gândiți serios la ce vreți să faceți cu copilul vostru, iar alternativele educaționale sunt prezente inclusiv pe piața românească. Noi suntem doar una dintre ele.
Vă încurajăm să alegeți ceea ce se potrivește familiei și nevoilor voastre.

Cele zece semne că este posibil să aveți nevoie de un alt drum educațional pentru copilul vostru, adunate și explicate pe larg pe site-ul AERO – Alternative Education Resource Organization.

De 15 ani, conferința AERO aduce în atenția publicului larg pionieri și veterani ce promovează diverse forme de învățare, pentru toate vârstele copiilor, alternative educaționale construite cu, și în jurul tinerilor de astăzi.
Detalii despre ediția din 24 – 27 iunie 2021, unde vom susține un workshop.

Foto credit Unsplash.com

Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *