Tehnologia facilitează învățarea și a devenit unul dintre instrumentele culturii noastre, însă rapiditatea cu care a fost îmbrățișată de copii generează anxietăți pentru mulți părinți.
Integrată în procesul educațional ea poate fi disruptivă și transformativă, în același timp. Îndrumarea, accesul, mobilitatea și capacitatea de a fi autodidact (învățarea auto-dirijată) sunt cele patru etape prin care tehnologia se integrează în procesul de învățare, conform Teach Thought.
Tot cei de la Teach Thought explică abordarea necesară pentru a ne adapta procesul educațional la schimbările ce au loc deja. Felul în care vor învăța copiii în viitor este deja prezent, doar inerția sistemului este mare.
Niciuna dintre provocări nu este cu adevărat complicată sau dificil de aplicat.
Avem nevoie doar de curiozitate și deschidere către nou.
1. Alfabetizare digitală
Digitalul ca instrument standard, în loc de mediu complementar de informare, ceea ce înseamnă abilități noi. Aceste aptitudini presupun înțelegere, consum și utilizare de informații din medii digitale, considerate ca surse principale de informații.
2. Copilul chestionează deja ce, cum și de ce învață.
La ce-i folosesc informațiile și cum va putea aplica practic cunoștințele pe care le asimilează?
Este schimbarea prin care gândirea critică va deveni obicei și va înlocui standardul impus de către sistemul actual, oricare ar fi acesta.
3. Metodele standard de educație înseamnă încă manuale și caiete.
În viitorul nu foarte îndepărtat, însă, învățarea va fi de tipul blended learning – un mix de medii online și offline, din care copiii vor învăța mult mai bine. Tehnologia facilitează accesul la informații variate și din surse multiple, în timp ce relaționarea umană accelerează înțelegerea și asimilarea de cunoștințe.
4. Comunitățile favorizează învățarea prin crearea de conexiuni și relații interpersonale.
Școala standard încurajează individualismul, deși copiii învață, la modul teoretic, în colectivități. Colaborarea lor prin intermediul virtualului va facilia conectarea și dezvoltarea de relații sociale.
5. Transparența este o consecință naturală a mediului de învățare digital.
Clasele standard, cu pereți din ziduri și procese educaționale depășite de vremuri, vor fi înlocuite cu un proces de învățare dinamic și mobil, personalizat conform cu nevoile copilului.
6. Abordarea integrativă, învățarea colaborativă vor lua locul standardelor și curiculei impuse.
Accesul la resurse digitale nelimitate, dar și la tutori, comunități și experiențe de colaborare aflate în alte colțuri de lume înseamnă o experiență de învățare autentică, în termeni auto-dirijați, ceea ce va face ca tânărul astfel format să fie ancorat în realitatea în care va trăi ca adult.
7. Învățarea auto-dirijată este viitorul educației.
Să nu permitem copiilor și tinerilor să se joace cu informații, platforme educaționale și colaborative, înseamnă să ignorăm noi, adulții, ideile și schimbările care se întâmplă deja sub ochii noștri și să privăm copiii de a crește într-o mentalitate adaptativă și flexibilă.
Foto credit Unsplash.com