Istoria educației

Suntem școliți, dar nu suntem educați. Educația este unul din drepturile fundamentale ale omului, dar și o obligație. Cum se împacă dreptul cu obligația?

Este o întrebare la care nu există răspuns.😊

Prin educație poți crește standardele de viață ale unui om și, mai ales, nivelul de înțelegere. Să-l ajuți să perceapă și să integreze semnalele în așa fel încât să-și dea seama că aparține unei comunități și că este o ființă unică.

Eliminarea obligativității și implicarea celor care pot și vor să facă educație ar aduce mult mai mult bine decât a obliga să duci pe cineva la școală.

Pentru ce pregătim copilul, prin educație? Există anumite meserii pentru care îl pregătim? Înainte de 1990, am fi zis că-l pregătim să fie avocat, doctor, profesor sau altă meserie. Acum e foarte greu de răspuns la această întrebare.

Ar trebui, însă, să-l pregătim să facă față lumii în care trăiește. Au apărut ocupații noi, proliferează antreprenoriatul, fiecare are posibilitatea să-și descopere vocația, talentul din care poate trăi.
Lipsește, însă, cu desăvârșire educația dedicată descoperiri aptitudinilor, pasiunilor și jobby-urilor (pasiunea exprimată prin muncă). 

Ca să poți scoate din capul omului un model – care e disfuncțional în vremurile noastre – e nevoie de timp.

O problemă a societății românești: părintele îl obligă pe copil să facă lucrurile pe care el nu le-a făcut la vremea când el era copil. Lăsați copilul în pace, lăsați-l să-și descopere el calea lui, nu trebuie să facă ce n-ați reușit voi, lăsați-l să facă ceea ce îl pasionează pe el.

Copilul de 13-14 ani care ajunge la noi este, de multe ori, mutilat, îmi pare rău că trebuie să spun asta. Îi trebuie vreo doi ani ca să înțeleagă cum se corelează lucrurile între ele, pentru că el e învățat să-și facă lecția și să răspundă la oră, că e întrebat: are teme, extemporale, e scos la tablă. Să scoți copilul din dresajul de a răspunde automat la niște lucruri și a-l pune să gândească în context este greu pentru mulți copii, dar și pentru părinți.

Câteva idei din Istoria educației – o conversație în trei episoade în cadrul emisiunii Știință și Cunoaștere, TVR Cluj – în care Adriana Vasile Brăescu și Cristian Mureșanu au susținut un dialog despre moștenirea sistemului de educație din vremurile trecute, dar și o parte din neajunsurile și problemele actuale.   

Povestesc și despre veșnica metodă a biciului și a educației prin constrângere, despre studiul pe proiect sau prin investigație și cum corelațiile dintre domenii te ajută să le înțelegi sensul lucrurilor, cum pot fi schimbate convingerile adulților, dar și noutățile pe care neuroștiințele le aduc în domeniul educației.
Toate cele trei episoade, mai jos.

Foto credit Unsplash.com

Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *