Înainte de 1948, Legea Învățământului permitea educația acasă, sau „în familie”. După 1989, deși s-a solicitat de nenumărate ori reintroducerea acestui articol în Legea învățământului, statul român a refuzat și refuză cu obstinație să dea curs acestei solicitări. Din acest motiv, ne-am adresat PENTA, agenția britanică de acreditare care se ocupă de Europa de Est, astfel că am reușit să demarăm acreditarea ca IBS (International British School) – școală internațională, cu sistem britanic.

Deși pare un concept elitist, care se adresează doar celor care „își permit”, educația în familie a devenit o alternativă accesibilă tot mai multor părinți, mai ales celor care lucrează de acasă. Se pare că din ce în ce mai mulți au ales această variantă, ceea ce le permite să fie mai aproape de proprii copii și să contribuie direct la dezvoltarea gândirii lor, fără a apela la un profesor. Sunt tot mai multe cazurile în care un părinte are competențele necesare și disponibilitatea de a deveni și mentorul propriului copil. Ba chiar s-au dezvoltat mici comunități în care părinții „fac cu schimbul” pe diverse tematici, ajutându-se între ei și contribuind, astfel, la educarea copiilor respectivei comunități. Sunt situații în care școala nu reușește să ofere nici cadrul instituțional și nici personalul corespunzător rolului de educator, caz în care părinții preferă să-și asume ambele roluri și să-și ferească pruncii de experiențe care îi pot mutila pe viață și care nu aduc niciun beneficiu – nici măcar cel al așa-numitei „socializări”. Există un nivel de stres care se poate dovedi benefic dar, peste acel nivel, se ajunge la îmbolnăvire. În societatea actuală, în care domină minciuna, impostura, mima, pseudo-modelele umane, unii părinți preferă varianta adevărului, a valorilor reale, a dezvoltării caracterului în mod sănătos. Dacă statul nu reușește să-și facă treaba, atunci el trebuie ajutat…. În acest moment, asistăm neputincioși la un „genocid mental”, cel puțin jumătate din populația școlară a acestei țări fiind incapabilă să înțeleagă principii elementare de funcționare la toate nivelurile societății – de la individ, până la societate ca întreg.

Educația în familie se poate face în 2 variante – homeschooling (conform unei programe – cea britanică, în cazul CEREHARD) și unschooling (învățare în ritmul natural, în funcție de curiozitățile și de interesul copilului, dar cu repere tot în programa UK). Pentru a accesa, apoi, diverse instituții de învățământ superior, se pot susține examene de tip IGCSE, AS / A (concepute de firmele care se ocupă cu produse educaționale – Cambridge / Pearson / Oxford) sau SAT (echivalentul bacalaureatului american) – în funcție de cerințele fiecărei instituții vizate. Cei care doresc să se înscrie la universități din RO, procedează ca orice elev de la o școală acreditată din afara RO – își echivalează studiile.

Atât în cazul celor care optează pentru educația de tip holist, cât și a celor care doresc educație după standarde britanice clasice, Centrul de Resurse pentru educație Holistă al Asociației Re-Design (CEREHARD), în colaborare cu Cluj Study Centre, oferă pregătire pentru susținerea testelor de tip IGCSE, A/AS și SAT utile pentru înscrierea la majoritatea universităților de prestigiu din toată lumea. 

De asemenea, tot mai multe universități s-au deschis către home și uneschooleri, de multe ori o discuție cu o comisie și prezentarea unui portofoliu al activităților candidatului fiind absolut suficiente pentru admiterea sa la facultatea dorită.

 

http://www.vox.com/2015/3/5/8149077/homeschool-teaching

http://quod.lib.umich.edu/m/mfr/4919087.0006.103?rgn=main;view=fulltext

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/pa-294.pdf

http://truththeory.com/2014/04/29/do-we-need-a-degree-to-be-educated/