Până în 1948, când la noi s-a instaurat pe deplin fascismul sovietic, Legea Învățământului permitea educația numită „în familie”. După 1989, deși reintroducerea acestui articol în Legea învățământului a fostă solicitată de nenumărate ori, pe nenumărate căi, statul român a refuzat și refuză cu obstinație să dea curs acestei solicitări. Din acest motiv, ne-am adresat PENTA, agenția UK care se ocupă de acreditarea școlilor britanice internaționale, astfel că am reușit să demarăm, în ianuarie 2018, acreditarea ca IBS (International British School) – școală internațională, cu sistem britanic.

Deși pare un concept elitist, care se adresează doar celor care „își permit”, EOTAS (education other than at school = educația în afara școlii) a devenit o alternativă accesibilă tot mai multor părinți, mai ales celor care lucrează de acasă. Se pare că din ce în ce mai mulți aleg această variantă, nu numai pentru că le permite să fie mai aproape de proprii copii dar contribuie direct și reciproc la creșterea și dezvoltarea atât a copiilor cât și a părinților. Sunt tot mai multe cazurile în care un părinte are competențele necesare și disponibilitatea de a deveni și mentorul propriului copil. Ba chiar s-au dezvoltat mici comunități în care părinții „fac cu schimbul” pe diverse tematici, ajutându-se între ei și contribuind, astfel, la educarea copiilor respectivei comunități. Sunt situații în care școala nu reușește să ofere nici cadrul instituțional și nici personalul corespunzător rolului de educator, caz în care părinții preferă să-și asume ambele roluri și să-și ferească pruncii de experiențe care îi pot mutila pe viață și care nu aduc niciun beneficiu – nici măcar cel al așa-numitei „socializări”. Există un nivel de stres care se poate dovedi benefic dar, peste acel nivel, se ajunge la îmbolnăvire. În societatea actuală, în care domină minciuna, impostura, mima, pseudo-modelele umane, unii părinți preferă varianta adevărului, a valorilor reale, a dezvoltării caracterului în mod sănătos. Dacă statul nu reușește să-și facă treaba, atunci el trebuie ajutat…. În acest moment, asistăm neputincioși la un „genocid mental”, cel puțin jumătate din populația școlară a acestei țări fiind incapabilă să înțeleagă principii elementare de funcționare la toate nivelurile societății – de la individ, până la societate ca întreg. Mai mult, punând în balanță cheltuielile cu meditațiile și cele din EOTAS, avantajul este clar spre cel din urmă. Nu numai că sunt mai mici, în total, dar reprezintă o investiție într-un proces educațional corect, sănătos, cu finalitate recunoscută oriunde în lume.

Educația în afara școlii (EOTAS) se poate face în n variante – de la frecvență zilnică, în micro-școlile CEREHARD, până la homeschooling, unschooling, roadschooling etc. Pentru a accesa, apoi, diverse instituții de învățământ superior, copiii pot susține examene Cambridge (IGCSE, AS / A) sau SAT & GED – în funcție de cerințele fiecărei instituții vizate. Cei care doresc să se înscrie la universități din RO, procedează ca orice elev de la o școală din afara RO – își echivalează studiile: 2 A levels sau SAT + GED echivalează bacalaureatul din RO. Detalii despre echivalare găsiți pe site-ul CNRED.

Atât în cazul celor care optează pentru educația de tip holist, cât și al celor care doresc educație după standarde clasice, Centrul de Resurse pentru educație Holistă al Asociației Re-Design (CEREHARD), în colaborare cu Cluj Study Centre, oferă pregătire pentru susținerea testelor de tip IGCSE, A/AS și SAT, utile pentru înscrierea la majoritatea universităților de prestigiu din toată lumea.

Aceste teste nu sunt obligatorii – tot mai multe universități s-au deschis către cei educați în afara școlii, interviul și portofoliul candidatului fiind absolut suficiente pentru admiterea la facultatea dorită.

 

http://www.vox.com/2015/3/5/8149077/homeschool-teaching

http://quod.lib.umich.edu/m/mfr/4919087.0006.103?rgn=main;view=fulltext

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/pa-294.pdf

http://truththeory.com/2014/04/29/do-we-need-a-degree-to-be-educated/