Înainte de 1948, Legea Învățământului permitea educația acasă, sau „în familie”. După 1989, deși s-a solicitat de nenumărate ori reintroducerea acestui articol în Legea învățământului, statul român a refuzat și refuză cu obstinație să dea curs acestei solicitări. Din acest motiv, ne-am adresat PENTA, agenția britanică de acreditare care se ocupă de Europa de Est, astfel că am reușit legalizarea, dar ca IBS (International British School) – școală internațională, cu sistem britanic.

Deși pare un concept elitist, care se adresează doar celor care „își permit”, educația în familie a devenit o alternativă accesibilă tot mai multor părinți, mai ales celor care lucrează de acasă. Se pare că din ce în ce mai mulți oameni au ales această variantă, ceea ce le permite să fie mai aproape de proprii copii și să contribuie direct la dezvoltarea gândirii lor, fără a apela la un profesor. Sunt tot mai multe cazurile în care un părinte are competențele necesare și disponibilitatea de a deveni și mentorul propriului copil. Ba chiar s-au dezvoltat mici comunități în care părinții „fac cu schimbul” pe diverse tematici, ajutându-se între ei și contribuind, astfel, la educarea copiilor respectivei comunități. Sunt situații în care școala nu reușește să ofere nici cadrul instituțional și nici personalul corespunzător rolului de educator, caz în care părinții preferă să-și asume ambele roluri și să-și ferească pruncii de experiențe care îi pot mutila pe viață și care nu aduc niciun beneficiu – nici măcar cel al așa-numitei „socializări”. Există un nivel de stres care se poate dovedi benefic dar, peste acel nivel, se ajunge la îmbolnăvire. În societatea actuală, în care domină minciuna, impostura, mima, pseudo-modelele umane, unii părinți preferă varianta adevărului, a valorilor reale, a dezvoltării caracterului în mod sănătos. Dacă statul nu reușește să-și facă treaba, atunci el trebuie ajutat…. În acest moment, asistăm neputincioși la un „genocid mental”, cel puțin jumătate din populația școlară a acestei țări fiind incapabilă să înțeleagă principii elementare de funcționare la toate nivelurile societății – de la individ, până la societate ca întreg.

Educația în familie se poate face în 2 variante – homeschooling (conform unei programe – cea britanică, în cazul CEREHARD) și unschooling (învățare în ritmul natural, în funcție de curiozitățile și de interesul copilului, dar cu repere tot în programa UK). Pentru a accesa, apoi, diverse instituții de învățământ superior, se pot susține examene de tip Cambridge / Pearson / Oxford sau SAT (sistemul american) – în funcție de cerințele fiecărei instituții vizate. Cei care doresc să se înscrie la universități din RO, procedează ca orice elev de la o școală acreditată din afara RO – își echivalează studiile (CEREHARD este IBS = International British School).

Atât în cazul celor care optează pentru educația de tip holist, cât și a celor care doresc educație după standarde britanice clasice, Centrul de Resurse pentru educație Holistă al Asociației Re-Design (CEREHARD) oferă pregătire pentru susținerea testelor de tip IGCSE și A/AS, utile pentru înscrierea la majoritatea universităților de prestigiu din toată lumea. 

Unele teste sunt furnizate  sub denumirea generică de Edexcel și CIE și certifică achiziția de competențe recunoscute internațional. 

What is Edexcel? (Ce este Edexcel?)

Edexcel, a Pearson company, is the UK’s largest awarding body offering academic and vocational qualifications and testing to schools, colleges, employers and other places of learning in the UK and internationally. Edexcel was formed in 1996 by the merger of the Business & Technology Education Council (BTEC), the UK’s leading provider of vocational qualifications, and the University of London Examinations & Assessment Council (ULEAC), one of the major exam boards for GCSEs and A-levels.

Edexcel, divizie a Pearson, este cel mai mare centru de evaluare din UK, care oferă certificate profesionale și vocaționale pentru școli, colegii, firme și diverse instituții educaționale în UK și la nivel internațional. Edexcel a fost fondată în 1996 prin fuzionarea Business & Technology Education Council (BTEC), principalul evaluator pe domeniul vocațional al UK, și University of London Examinations & Assessment Council (ULEAC), unul dintre cei mai importanți evaluatori pentru certificări de tip GCSE și A.

What is the difference between Edexcel International Examinations and Cambridge? (Care este deosebirea dintre Edexcel și Cambridge?)

Edexcel and CIE are both examples of UK exam boards. They both provide a range of internationally recognized qualifications. The boards are 100% equivalent. It makes no difference which version you take.

Atât Edexcel cât și Cambridge sunt exemple de testare britanică. Ambele beneficiază de o largă recunoaștere la nivel internațional și sunt echivalente între ele – nu contează versiunea pentru care optați.

What is the difference between online learning and distance learning? (care este deosebirea dintre educația online și cea la distanță?)

Online learning must use the internet whereas distance learning can use other methods to deliver learning material. Most online learning is in fact distance learning using electronic delivery. Both expect the student to learn on their own from the learning material. Our online learning model includes both video lesson options (distance learning) and live teacher options to offer learners flexibility in which mode of learning they use.

Educația online trebuie să folosească o conexiune la internet, în timp de educația al distanță se poate face și prin alte metode de livrare a materialelor legate de învățare. Educația online poate fi considerată o educație la distanță prin intermediul dispozitivelor electronice. În ambele cazuri, învățarea se face independent, cu ajutorul materialelor furnizate de către școală. Re-Design oferă atât lecții video directe cât și indirecte – în funcție de preferințele și de programul fiecăruia.