Deși pare un concept elitist, care se adresează doar celor care „își permit”, EOTAS = education otherwise than at school = educație altfel decât la școala (de tip industrial, aș adăuga eu) a devenit o alternativă accesibilă tot mai multor părinți, mai ales celor care lucrează de acasă. Se pare că din ce în ce mai mulți aleg această variantă, nu numai pentru că le permite să fie mai aproape de proprii copii dar contribuie direct și reciproc la creșterea și dezvoltarea atât a copiilor cât și a părinților. Sunt tot mai multe cazurile în care un părinte are competențele necesare și disponibilitatea de a deveni și mentorul propriului copil. Ba chiar s-au dezvoltat mici comunități în care părinții „fac cu schimbul” pe diverse domenii, ajutându-se între ei și contribuind, astfel, la educarea copiilor respectivei comunități. În final, punând în balanță cheltuielile cu meditațiile din sistemul public și cele din EOTAS, avantajul este clar spre cel din urmă. Nu numai că sunt mai mici, în total, dar reprezintă o investiție într-un proces educațional sănătos, cu finalitate recunoscută oriunde în lume – certificatele Cambridge de tip IGCSE și AS/A sunt valabile peste tot.

EOTAS se poate face în n variante – de la frecvență zilnică, în micro-comunitățile CEREHARD, până la unschooling. Pentru a accesa, apoi, diverse instituții de învățământ superior, copiii pot susține examene Cambridge (IGCSE, AS / A) sau SAT & GED – în funcție de cerințele fiecărei instituții vizate. Cei care doresc să se înscrie la universități din RO, procedează ca orice elev de la o școală din afara RO – își echivalează studiile: 2 A levels sau SAT + GED echivalează bacalaureatul din RO. Detalii despre echivalare găsiți pe site-ul CNRED.

Atât în cazul celor care optează pentru educația de tip holist, cât și al celor care doresc educație după standarde clasice, Cluj Study Centre oferă pregătire pentru susținerea testelor de tip IGCSE, A/AS, utile pentru înscrierea la majoritatea universităților de prestigiu din toată lumea.

Aceste teste nu sunt obligatorii – tot mai multe universități s-au deschis către cei educați în afara școlii de tip industrial, interviul și portofoliul candidatului fiind absolut suficiente pentru admiterea la facultatea dorită.

Tipuri de trasee educaționale:

  • frecvență zilnică, în centrele CEREHARD. Aici se desfășoară diverse proiecte, pe vârste și / sau pe interese, cu ajutorul trainerilor din centrele respective. Evaluarea decurge informal și permanent.
  • frecvență ocazională, în centrele CEREHARD, în funcție de interesele copilului, de compatibilitatea cu grupul și cu trainerul. Se coroborează cu prezența la alte activități din afara centrelor CEREHARD.
  • home-schooling – oferta FilBrit UK, care constă într-un program de învățare online în cadrul unei clase virtuale, cu profesori, manuale, evaluări standard periodice. Cine dorește oferta HS a FilBrit UK, ne poate scrie pe admin@redesignngo.com
  • un-schooling / no-schooling, adică adaptarea totală la nevoile / cerințele copilului, fără parcurgerea cu strictețe a unei programe, sau a unui program. Copilul este cel care îndrumă trainerul, învățarea se face prin experimentare directă și permanentă.

Pentru toate aceste trasee, reperul este programa UK, iar părinții și copiii au ca sprijin platforme educaționale pe mai multe arii curriculare (de ex. IXL, Khan Academy – americane, dar agreate în acest moment de PENTA, până la dezvoltarea, de către UK, a unora mai stabile). Sistemul britanic nu este pe clase, ci pe vârste. Nu există corigenți și nici repetenți. Într-o grupă de aceeași vârstă putem întâlni copii cu niveluri foarte diferite, fiecăruia ne adresăm personalizat, în funcție de interese / disponibilitate.

Un aspect care poate fi important pentru unii este cel al evaluărilor. Acestea se desfășoară de mai multe ori pe an, formal și informal, sub supravegherea PENTA, cu evaluatori externi cu licență (din cadrul FilBrit UK). Cele informale decurg sub formă de interviu, de preferat în engleză (există și translator, dacă e nevoie) iar cele formale sunt scrise – la mate, science și engleză. Până la vârsta de 14 ani, sistemul UK este mult mai adaptat creierului copiilor, de aceea încurajăm cât putem participarea la aceste experiențe, care pot „vindeca” de teama de științele exacte prin relaxarea cu care se desfășoară. Abia după 14 ani ai copilului, când scoarța cerebrală dă semne de maturizare, începe pregătirea pentru examenele Cambridge care, la nivelul A, sunt mult peste ceea ce se face în RO la liceu. În UK, învățarea are loc pe o curbă exponențială, la noi e liniară. Evaluările se fac la cerere (detalii găsiți în contract). Fiecare copil are alocat un folder în Google Drive, shared cu CEREHARD / FilBrit UK, unde încarcă tot ceea ce consideră că îl reprezintă – certificate și premii obținute, desene, filme, rapoartele de evaluare etc.). Înainte de evaluare (formală sau informală) parcurgem acel folder – cei care suntem implicați în acest proces. Evident, datele nu sunt publice.

Un aspect foarte important este procesul de de-schooling. La transferul dintr-un sistem standard, atât copilul cât și părinții au nevoie de o perioadă de timp în care să se detașeze de modelul din care au venit. Cu cât copilul este mai mare, cu atât perioada respectivă este mai lungă. Reflexele se vindecă greu, „rebobinarea” pe o nouă paradigmă este, uneori, dureroasă. Singura „rețetă” este încrederea pe care o dezvoltați unii în alții și pe care e posibil să o fi pierdut. Dar se poate recâștiga.