Înainte de orice, va mulțumesc tuturor pentru implicare, mobilizare, participare și… orice altceva care arată că funcționam ca o comunitate.

La evaluări au participat 142 de familii (din 190) – plus 6 adolescenți între 15 și 19 ani, deja înscriși la testările Cambridge, și care vor reprezenta prima „serie” de cereharzi get-beget. Inspecția BSO s-a desfășurat la 2 centre Montessori din Cluj, la noul centru înființat de părinți în Brașov și la Explore 100 (sediul din Domenii, București).

Reiau câteva idei, cunoscute deja pentru cei care au avut răbdare să citească blogul: ca să faci o școală, e nevoie de pilotare de către unii care se pricep la asta. Am decis, în 2017, că suntem prea săraci ca să ne luăm lucruri ieftine, așa că ne-am adresat PENTA, singura agenție care se ocupă de acreditarea școlilor britanice internaționale. Astfel, în ianuarie 2018 am primit aviz de funcționare din partea departamentului de educație al guvernului UK. După 3 ani de funcționare și după inspecția BSO din 6 – 12 februarie 2020 vom primi acreditarea – la sfârșitul acestui an școlar – ca școală britanică internațională (IBS) de tip EOTAS (educație altfel decât la școala instituționalizată). Este o alternativă educațională complet nouă, care se extinde, în acest moment, către Orientul îndepărtat (da, zona aia cu sisteme educaționale considerate nemaipomenite….)

Pilotarea, timp de 3 ani, și inspecția BSO au fost făcute de PENTA și s-au suprapus cu evaluările copiilor, făcute de Filbrit, o altă IBS, deja acreditată. Am preferat evaluarea externă tocmai pentru a putea funcționa ca școală străină – nu am cerut și acreditare ARACIP. După acreditarea ca IBS, urmează procesul de „recunoaștere” a școlii noastre de către statul român. Toate etapele astea le găsiți în HG 22/2007 și OMECS 3800 / 2015. Date fiind „stabilitatea” din politica românească și „seriozitatea” mai-marilor noștri, prefer să amân cât pot acest proces – nu mă pot abține să nu comentez că ideea de a cere recunoaștere de la un sistem al cărui rezultat este un procent de 44% analfabeți funcțional mi se pare de-a dreptul hilară.

Pilotarea în sine a fost o experiență inedită pentru toți – CEREHARD, PENTA, FILBRIT. De aici  discontinuitățile, impresia de haos, de necunoscut etc. Nimeni nu a mai făcut așa ceva niciodată, metodologia s-a construit din mers, prin încercare / eroare, prin raportare la standarde care nu ni se potrivesc, prin reformulare, uneori pe loc, a ideilor de bază. Cei care ați venit la evaluări de la bun început ați ajutat enorm – faptul că a existat un eșantion reprezentativ care a putut fi urmărit, ca evoluție, timp de 3 ani ne-a permis abordarea științifică a acestei propuneri de alternativă educațională: ipoteza de la care am pornit s-a transformat într-o teorie care poate fi demonstrată – și la nivel sociologic, și biologic. Așa cum unii dintre voi știu deja, am demarat, în 2013, un studiu EEG prin care arăt că cei educați holist, pe proiecte, dezvoltă conexiuni complexe și durabile între zonele cerebrale, ceea ce stă la baza maturizării cerebrale sănătoase. Ca să vă faceți o idee despre acest proiect, iată un promo de la Stanford – practic, am primit o confirmare valoroasă a ideii de la care am pornit:

Familiile evaluate de mai multe ori au cea mai spectaculoasă evoluție: câteva, puține, știau foarte clar ce vor. Cele mai multe, însă, au trecut de la o teamă aproape paralizantă la bucuria că și-au redescoperit liniștea și echilibrul – limbajul corpului, privirea, s-au schimbat radical. Până la urmă, a devenit clar că între frecvența zilnică la un centru (administrat de părinți) și unschoolingul extrem există n variante, iar fiecare familie își trasează propriul traseu educațional, în așa fel încât beneficiile să fie maxime – și pentru copii și pentru părinți. Nimic nu e fix, nimic nu e obligatoriu. Criteriul fundamental este sănătatea fizică și mentală a membrilor comunității.

În afară de ceea ce se întâmplă deja – studiu și evaluări pe platformele educaționale (IXL, Khan Academy etc.), evaluările non-formale bianuale, testările Cambridge (IGCSE și AS/A ) – după inspecția BSO a apărut ideea unui „diagnostic” – un quiz formal, în urma căruia fiecare copil primește o „rețetă”: ce anume e bine, unde mai e nevoie de lămuriri / aprofundări.  Fără note, fără procente. Este pentru cei care doresc să știe cam pe unde se află dpdv abilități cognitive / nivel educațional raportat la programa UK. Pentru cei care nu stăpânesc suficient engleza, va exista translator. Această evaluare se face la engleză, mate și științe, durează 3 ore (cu pauze de 30 de min între ele). Prima se va desfășura în a doua parte a lunii mai. Nu apare în contract pentru că ideea s-a creionat abia acum. Costă 150 de euro și, repet, acest tip de evaluare nu este obligatorie.

O altă noutate este faptul că vom avea o platformă pe care să încărcăm portofoliile copiilor. În loc de catalogul cu note bine-cunoscut 🙂 Orice vi se pare reprezentativ pentru achizițiile lor, pentru emoțiile pe care le exprimă, diplome, certificate etc. Fiecare copil va avea un folder al lui, accesibil doar familiei și evaluatorilor. În acest fel, nu ne mai cărăm cu valiza pentru a prezenta portofoliul la evaluare. Deocamdată această platformă e în lucru. După ce începem să o folosim, va deveni posibilă și evaluarea online.

Pentru cei care își doresc să participe la competiții, demarăm science fairs și concursuri internaționale de talente.

În concluzie: totul a fost mai presus de așteptări, cooperarea între noi, remarcabilă (în condițiile în care programarea vizitelor s-a făcut cu foarte puțin timp înainte, din cauza programului încărcat al PENTA), copiii s-au comportat extraordinar – sinceri, fără temeri, cu bun-simț, ceea ce reflectă valorile familiilor în care cresc.

Vă invit să vă luați inima-n dinți și să înființați centre în cât mai multe locuri. Venim oriunde se prezintă la evaluări minim 25 de copii. S-ar ușura și viața celor care s-au deplasat la Brașov, Cluj și București din Arad, Oradea, Timișoara, Iași, Galați, Constanța….

În iunie 2020 veți primi și certificatele de absolvire, însoțite de rapoartele de evaluare pentru fiecare copil. Pentru cei care nu au reușit să ajungă la nicio evaluare, vom recupera pe parcurs, odată cu lansarea platformei / „catalog” și cu înființarea de noi centre CEREHARD. Ținem aproape.

 

 

4 thoughts on “Inspecția BSO – concluzii

 1. Buna ziua,
  Sunt interesata pentru băiatul meu acest program. Cum as putea să aflu mai multe detalii?
  Vă mulțumesc. Anemona Scortanu

  Like

   1. Buna ziua,
    Va rog sa-mi trimiteti si mie mai multe detalii despre programul Cerehard.
    Va multumesc.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s