Pentru că există întrebări referitoare la legalitatea CEREHARD, iată pașii necesari pentru înființarea unei școli:

  • înființezi un ong și te adresezi unei agenții de acreditare, căreia îi prezinți proiectul tău educațional (într-o manieră cât mai convingătoare și cu studii – în cazul Re-Design, acestea sunt de natură științifică). Pentru că este nevoie de o schimbare fundamentală în educație, schimbare care nu este posibilă într-un sistem anchilozat cum este cel românesc, am preferat să mă adresez unei agenții britanice de acreditare, nu ARACIP (agenția din RO). Așa cum am explicat deja, în UK există 4 agenții de acreditare dintre care doar una, PENTA pe numele ei, se ocupă de acreditarea școlilor britanice internaționale (din afara UK). PENTA este reprezentată de 5 experți în educație și este recunoscută de guvernul britanic. Acești experți au fost de acord cu modelul educațional propus de Re-Design și ne consiliază în procesul de acreditare – pe care l-am demarat din 2017. De asemenea, ne vor însoți permanent de acum înainte, chiar și după acreditare, prin evaluarea copiilor înscriși, de mai multe ori pe an. Toate costă – și acreditarea, și evaluările ulterioare – taxele de înscriere plătite de cei înscriși în CEREHARD fiind virate pentru plățile către PENTA. Deocamdată avem aviz de funcționare (pe care îl găsiți pe pagina CEREHARD a site-ului), datat ianuarie 2018, iar școala este în plin proces de acreditare. Funcționarea școlilor britanice internaționale nu are legătură cu UE – există astfel de școli în toată lumea.
  • după acreditare, ar urma să ne adresăm Ministerului Educației din RO, pentru a fi listați printre școlile internaționale de pe site-ul lor. Această listare este posibila numai după inspecția BSO (British Schools Overseas). Până atunci, funcționăm cu avizul de la PENTA, acreditarea fiind posibilă doar prin…. funcționare. O școală nu poate fi acreditată și confirmată decât prin rezultatele pe care le obține funcționând. Niciuna nu primește acreditare doar pentru că o cere – este nevoie de timp și de evaluări permanente, care dovedesc că modelul educațional propus este eficient și durabil. În cazul nostru, este vorba de un proiect-pilot, nu de o franciză sau de cele 4-5 alternative acceptate în RO.
  • un alt pas important pe care l-am făcut este alierea cu unități de învățământ din alte țări în consorții educaționale internaționale care promovează schimbarea de paradigmă în educație prin alternative viabile și eficiente. Doar împreună putem contribui la îmbunătățirea condițiilor în care se face educație, punând în practică ceea ce gândim cu toții dar, unora, ne este frică să credem că este posibil….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s