Un an în care s-au întâmplat multe și în care am învățat „din mers”.

Avem certificat de „școală candidat” pentru acreditarea ca IBS (international British School) de tip EOTAS (Education Other Than At School). În felul acesta putem acoperi toate opțiunile – de la frecvența zilnică la unschooling.

Anul viitor, 8 din cei 14 adolescenți (peste 14 ani) înscriși în CEREHARD se vor încumeta la IGCSE pentru Engleză, Mate și Science Combined / Coordinated și A level pe diferite discipline (Mate, Biologie, Filosofie, Informatică) – în ambele sesiuni din 2019 (primăvară și toamnă). Pregătirea pentru aceste examene se face fie online, pe Skype, cu echipa Cluj Study Centre – de unde tinerii primesc și consiliere educațională – fie „pe viu”, cu echipa din București (miercurea, între 14.00 și 18.00). Pentru filosofie – și, în general, pentru Humanities – ne ajută și prof. Fabrizio Bigotti, de la Universitatea Exeter. Tot pe Skype. Resursele de învățare online gratuite sunt EdX și Coursera.

Copiii de la frecvență zilnică (de „primară”) tocmai au luat vacanță. Nu știu ce ne facem dacă vor dori să vină luni la școală… Maia Grosu-Gherasim și Gabriela Alba au reușit să facă „un duo formidabil” ca facilitatori ai accesului fiecărui copil la propria lui lume și la „pârghiile” fiecărui tip de emoție și de comportament. Mulți au venit la noi speriați, temători, îngrijorați să nu greșească, prea serioși pentru anii lor. Acum sunt surâzători, veseli și comunicativi, iar unii participă și la activitățile cu cei mari, unde află despre formarea universului, despre caracteristicile vieții, despre atomi și quarci…. Fiecare copil până în 13/14 ani are acces, de săptămâna viitoare, la platforma Pearson, cu activități online în limba engleză pentru tot felul de subiecte dedicate vârstei de primary & low secondary (de la 5/6 la 13/14 ani).

În ianuarie am planificat vizita la laboratorul de imagistică al Universității din Nottingham, UK, unde aflu ce poate face un MEG (magneto-encefalograf) portabil și cum anume putem colabora pentru a continua cercetarea legată de necesitatea conectării Neuroștiințelor cu Educația. Va fi și o experiență cu impact emoțional – mă întorc într-un loc care și-a pus amprenta asupra mea definitiv din perioada ’93-’96, pe vremea când făceam cercetare fundamentală pe canalele membranare de glutamat… ce vremuri….

Tot în ianuarie, echipa Penta vine în RO pentru prima evaluare după primirea certificatului de școală candidat. Au ceva de treabă – până ieri, 32 de copii sub 14 ani înscriși iar adolescenți, cum vă spuneam, 14. Iar numărul crește zilnic.

Mulțumim tuturor celor care ne-ați acordat încrederea și sprijinul și ne bazăm în continuare pe voi pentru a demonstra că oferta educațională CEREHARD este una viabilă și… valabilă.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s