Așa cum vă povesteam, cuvântul „școală” vine din grecescul „skhole” = timp liber, petrecut în mod plăcut, prin discuții pe diverse teme. În latină, „schola” însemna întrerupere din lucru, timp dedicat învățării plăcute.

Filosoful Constantin Noica scria în al său Jurnal filosofic: „Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăieşti liniştit şi cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câţiva oameni tineri ai lumii, să vină acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul şi toţi dau lecţii. Totul trebuie învăţat din afară şi pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebări. Dar nu vedeţi că au şi ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Şi nu vedeţi că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei şi ei înşişi.
…Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături.”

Școala asta de la marginea cetății se desfășura, pe vremea anticilor, într-o livadă de măslini a grecului Akademos (de unde și denumirea actuală de Academie). Acum, în secolul XXI, am reluat conceptul, am găsit tinerii dornici de eliberarea de tiraniile de orice fel și ne întâlnim – nu într-o livadă de măslini ci la Ludotech și La firul ierbii (din NOD makerspace) pentru a discuta despre orice și a cerceta tot ce ne cade în mână. Uneori, și în delta Văcărești. S-au coagulat comunități și în alte orașe – la modul ideal, sperăm să găsim un / o Akademos care să ne găzduiască demersurile, mai ales că este vorba de educație liberă, personalizată, de calitate, sub îndrumarea unor polimați – facilitatori și / sau mentori. Cred că doar așa copiii noștri vor putea învăța să gândească, să discearnă și să devină cetățeni educați ai cetății – condiție fără de care democrația nu poate exista.

Vă invit, deci, pentru lămuriri suplimentare, în perioada 6 – 10 septembrie, la a doua întâlnire cu echipa de la PENTA, agenția de acreditare din UK care ne sprijină în legalizarea acestei forme de educație. Deocamdată suntem „școală candidat”, așteptăm cu nerăbdare evaluările home / unschoolerilor de către comisia constituită în acest sens. Evaluările decurg sub formă de discuții cu copiii și părinții, de prezentări de portofolii (acolo unde există), de expuneri ale pasiunilor fiecăruia – de preferat în engleză dar, unde nu s-a ajuns la un nivel conversațional, există un translator. Ideea este să putem arăta că pruncii noștri se dezvoltă frumos, echilibrat, că își urmează pasiunile și că au acele noțiuni și abilități potrivite vârstei.

Coordonatele actuale în care ne desfășurăm activitatea sunt:

  • posibilitate de internship pentru cei care au împlinit 16 ani;
  • pregătire pentru testare Cambridge (IGCSE și AS/A pe diverse discipline) și SAT;
  • inaugurarea centrului din Brașov cu un atelier susținut de părinții de acolo, după care vom continua cu întâlniri săptămânale;
  • home și unscholerii din Cluj, înscriși sau nu în CEREHARD, pot beneficia de pregătire în sistem britanic la CSC (Cluj Study Centre), partenerii noștri de concept educațional (aveți link la pagina „parteneri” de pe site);
  • cine dorește, este invitat să contribuie în scris la o carte despre home / unschooling / educație liberă. Chiar dacă s-a scris mult pe tema asta, experiențele noastre pot fi de folos și altor părinți din RO, mai ales că sunt destul de diferite de cele ale părinților din USA.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s