În octombrie 2017 „împlinim” 4 ani. Atât are „școala” noastră – aia construită pe conceptul original, al anticei „skole”, care semnifică „timp liber petrecut filosofând”…
„Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăieşti liniştit şi cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câţiva oameni tineri ai lumii, să vină acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul şi toţi dau lecţii. Totul trebuie învăţat pe din afară şi pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebări. Dar nu vedeţi că au şi ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Şi nu vedeţi că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei şi ei înşişi… Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături. Filozofia ca donjuanism. Pe lângă ea, oamenii de specialitate fac simple căsnicii burgheze. Esenţialul e să cucereşti. Nu să accepţi. Nu să ştii.” – spunea Noica.
Am făcut-o…. da, școala asta… am făcut-o. A împlinit 4 ani 🙂
Suntem câțiva „nebuni”, câțiva Don Quijote care, uneori, nu avem ce pune pe masă pentru că toate eforturile noastre sunt canalizate către materializarea acestui ideal – am plătit, înainte de toate, chirii, materiale, acces la resurse, oameni…
Ar fi fost frumos să o putem „livra” ca produs românesc dar…. nu s-a putut. Ne-au adoptat, în schimb, britanicii. Vom deveni școală britanică internațională, cu metodă holistă de educație „made in RO”, dezvoltată prin cercetare științifică în cadrul UPB, susținută de părinți români preocupați de creșterea și dezvoltarea normală, naturală, deplină a copiilor.
Miercuri și joi (11 și 12 octombrie) ne-am strâns laolaltă – o parte dintre acești părinți (majoritatea ne știam doar de pe fb) – ca să ne mobilizăm în efortul comun de a demara acreditarea și înscrierile. Toți cu întrebările lor, cu temeri, cu încântări și cu probleme, dar hotărâți să rămână pe calea pe care au ales-o și conștienți că au dreptul să decidă asupra modului în care își educă pruncii, cei mai mulți părinți – anxioși în ce privește „disciplinele” studiate de ei înșiși în școală; s-ar putea scrie tomuri întregi pe tema anulării unor talente înnăscute prin practici „pedagogice” aplicate și astăzi. Copiii – aproape 20 în total, veniți în cele 2 zile – s-au tatonat care cu prudență, care luptându-se pentru poziția alfa în „haită” (băieții, firește). Pentru mine, care sunt pasionată de modelare matematică și de probabilități, a fost confirmarea că o „coagulare” ca masă critică este posibilă în acest moment și, mai mult, poate deveni și eficientă.
Școala asta e și pentru părinți – cine dorește să-și actualizeze cunoștințele despre funcționarea creierului, a sistemului imunitar, cine dorește să înțeleagă principiile fundamentale ale designului ființei (nu numai umane), are ocazia să „profite” de specialiști în aceste domenii.
Suntem, deci, „pe țeavă”. Așteptăm mesajul de la COBIS să știm când „declanșăm”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s